Gazete Vatan Logo

Atina-IMF hattında ‘Wikileaks’ krizi

Atina-IMF hattında ‘Wikileaks’ krizi

Yunanistan ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında Atina’nın içinde bulunduğu mali krizin aşılması için yapılan görüşmelerde ‘Wikileaks’ krizi patlak verdi. Sızıntı sitesi Wikileaks’in dökümünü yayınladığı konuşmaların, IMF Avrupa Direktörü Paul Thomsen ve Yunanistan misyon şefi Delia Velculescu arasında geçen ay geçtiği iddia ediliyor. Konuşmalarda, IMF’nin, Yunanistan müzakerelerinde yer alan diğer kreditör kuruluşlara baskı amacıyla masadan kalmakla tehdit edebileceği ifade ediliyor. Haberin duyulmasının ardından ilgili bakanlarla acil bir toplantı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, IMF Başkanı Christine Lagarde’a konuya ilişkin bir mektup yolladı.

Resmi görüş bu mu?

Atina’nın konuşmalardan dolayı derin endişe duyduğunu belirten Çipras mektupta, kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin güven içinde sürdürülebilmesi için, IMF’den sızan konuşmaların kurumun resmi duruşu olup olmadığı yönünde net bir açıklama talep etti. IMF ise, sızıntı ve varsayıma dayalı haberler üzerine yorum yapmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Yunanistan ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa İstikrar Mekanizması ve IMF’den oluşan kreditörleri arasında ülkeye sunulacak kurtarma paketine ilişkin gerçekleşen gözden geçirme görüşmelerine mart ayında ara verilmişti.