Gazete Vatan Logo

Atina'da polisi yaktılar!

Yunanistan kaynıyor

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, hükümetin aldığı kemer sıkma eylemlerine karşı sokaklara dökülen halk ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Eylemcilerin molotof kokteylleri kullanarak gerçekleştirdikleri saldırılarda bazı polisler yanma tehlikesi yaşadı.

Başta Yunanistan Ekonomi Bakanlığı önünde olmak üzere kentin çeşitli noktalarında göstericiler ile güvenlik ekipleri arasında yer yer arbede çıktı. Polis, kendisine taş, sopa, domates, yoğurt atan göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıtmaya çalıştı.

Öte yandan gösterici grubundan ayrılan, kendilerini, "iktidar karşıtı" ve "anarşist" olarak adlandıran gruplar, çevik kuvvet ekiplerini adeta molotofkokteyli yağmuruna tuttu. Çıkan ufak çaplı yangınlar kontrol altına alındı.



Protesto yürüyüşünün ardından ara sokaklarda çatışmalar çıkmasından endişe ediliyor.

24 SAATLİK GENEL GREV

Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma önlemleri ile çalışma koşullarını protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları bugün 24 saatlik genel greve yapıyor.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla 24 saatlik grev yapan çalışanlar, her iki sendika ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) düzenlediği protesto gösterilerine katıldı.

Başkentin merkezindeki Atina Üniversitesi ile Omonia meydanından yürüyüşe geçen göstericiler, Yunanistan Parlamentosu'nun bulunduğu Sindagma Meydanı'na kadar yürüdü.

Göstericiler, maaş, emekli maaşları ve ödeneklerindeki kesintileri protesto ederek, "Krizi biz ödemeyeceğiz", "Gençlerin işsiz, ilaç ve eğitimin paralı olması yasa dışı bir ahlaksızlıktır", "Halk karşıtı önlemlere hayır", "Eğitimcilere küçük düşürmeyen maaşlar istiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Grev ile gösterilere, kamu ile özel sektör, yerel yönetim büroları, banka, benzin istasyonları, KİT, toplu taşıma araçları çalışanları, liman işçileri, öğretmenler, sigorta ve gümrük görevlileri, eczacı, doktor, tüccar, mühendis ve gazeteciler katıldı.

HAYAT FELÇ OLDU

Grev yüzünden devlet dairelerinde hizmetler aksarken, okullarda derslerin boş geçtiği öğrenildi. Hastanelerde yalnızca acil durumlar için personel ile güvenlik birimlerinin görev yaptığı kaydedildi. Eczaneler kepenk indirdi; liman çalışanlarının iş bırakmasıyla anakara ile adalar arası bağlantı koptu. Şehiriçi toplu taşıma araçlarının çalışmaması ise ulaşımı yer yer durma noktasına getirdi.

Sivil havayolu taşımacılığı çalışanlarının iş durdurma eylemi ile greve destek vermesiyle iç ve dış hatlara yapılması planlanan çok sayıda uçuş iptal edildi.

Medya çalışanlarının grevde yer almasıyla televizyon ve radyo kanallarında haber bültenleri yayımlanmıyor, haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi, haber ajansları ise yayın durdurdu.

Gazetelerin basıma girmeyecek olmasıyla yarın gazete bayilerinin rafları da boş kalacak.

Bu arada kent merkezinde, olası şiddet olaylarına karşı çok sayıda iş yerinin camlarını alüminyum levhalarla korumaya çalıştığı gözlendi.

Yunanistan'da sendikaların çağrısıyla geçen 5 Mayısta yapılan protesto gösterilerinde, Atina'nın merkezi savaş alanına dönmüş, bir banka şubesinin kundaklanması sonucu biri hamile olmak üzere üç kişi yaşamını yitirmişti.

Ülkede son 13 ayda 10 kez genel greve gidildi ve geniş çaplı gösteriler düzenlendi.

Haberin Devamı