Gazete Vatan Logo

Atina'da olimpiyat ruhu mu yoksa hayaleti mi kol gezdi?

Olimpiyat oyunları doğduğu topraklara gösterişli bir dönüş yaptı. Dünyanın dört bir yanından sporcular barış, kardeşlik ve "iyi olan kazansın" mesajlarıyla stada girdi. İki haftalık organizasyonun sonunda geriye doping tartışmaları, itibarını yitirmiş sporcular ve bir iki güzel anı kaldı

Atina'da bugün sona eren 28. Olimpiyat Oyunları, tarihe "doping" sözcüğüyle birlikte geçecek ne yazık ki... 100 metre dünya rekortmeni Amerikalı atlet Tim Montgomery doping yüzünden yoktu bu olimpiyatlarda... Sevgilisi, bayan atletizminin ünlü ismi Marion Jones, doping suçlamalarına hedef oldu ve ülkesinin seçmelerinde başarılı olamayarak yalnızca uzun atlamada yarışabildi. 1500 metrede madalya umudumuz Süreyya Ayhan da sakatlandığını söyleyerek dört yıldır iple çektiği bu organizasyondan çekildi. "Ne oluyor" demeye kalmadan, "doping kontrolünden kaçtı" iddiaları sardı ortalığı.

Komşumuz Yunanlılar'ın da durumu bizden pek farklı sayılmazdı. En çok umut bağladıkları iki atlet, sprinterler Kenteris ile Thanou, uyduruk bir motosiklet kazasının ardına saklanarak atlatmaya çalıştı doping kontrolörlerini... Tabii beceremediler ve hem olimpiyattan atıldılar hem de daha önceki madalyalarına gölge düşürmüş oldular. Öyle ki, Yunan gazetelerinde "Milli sporumuz artık doping" başlığını taşıyan alaycı yorumlar çıktı. Dopingin dışında konuşulanları da şöyle sıralayabiliriz:

Sürprizler
İngiliz Kelly Holmes, aslında ülkesinin 1500 metrede madalya beklediği bir atletti. Ancak 800 metre finalinde son 50 metredeki müthiş atağıyla büyük bir sürprize imza attı; bu dalın favorisi Mozambikli Mutola'yı dördüncülüğe iterek şampiyonluğa ulaştı. Yunan kadın yürüyüşçü Athanasia Tsoumeleka da daha önce uluslararası alanda en iyi derecesi dokuzunculuk olan bir isimdi. 20 kilometre yürüyüş yarışmasında, yollara dizilen Atinalılar'ın kendisine verdiği destekle coştu ve altın madalya kazandı. Yunanlılar'ı hem şaşırtan hem sevindiren bir başka sonuç da havuzdan geldi. Dört yıl önce Sydney'de dokuzuncu olabilen bayan sutopu takımı, inanılmazı başarıp finale kadar geldi. Finalde de güçlü İtalya'ya iki uzatma sonunda 11-10 yenilerek gümüş madalyada kaldı.

İsrailli sörfçü Gal Fridman, mistralde kazandığı şampiyonlukla olimpiyat tarihine geçti. Çünkü bu İsrail'in olimpiyatlarda kazandığı ilk altındı.

Türkiye'de çok az sporseverin tanıdığı halterci Taner Sağır'ın şampiyonluğu, 17 yaşındaki boksör Atagün Yalçınkaya'nın bronz madalyası ve çekiççi Eşref Apak'ın dördüncülüğü, bizim için tatlı sürprizlerdi.

Yıldızlar
Hiç tartışmasız Michael Phelps'ten başlamak gerek. Genç Amerikalı, havuzda Mark Spitz'in 7 altın madalya rekorunu tarihe gömmek için Atina'ya geldi ama 5 altın, 2 bronzda kaldı. Sekizinci yarışa girmekten son anda vazgeçti. Bu haliyle bile madalya sıralamasında Türkiye dahil birçok ülkeyi geride bıraktığını unutmayalım. Avustralyalı lan Thorpe da özellikle 200 metre serbestteki inanılmaz performansıyla havuzun büyüklerinden biri olduğunu kanıtladı.

Atletizm pistlerinde başımızı döndüren bir yıldızdan söz etmek çok zor. Ancak dünya rekoru kıran Rus bayan sırıkçı Yelena Isinbayeva ve heptatlonda tüm rakiplerine fark atan İsveçli Karolina Kluft, Olimpiyat Stadı'nı dolduran 80 bin kişinin en canı gönülden alkışladığı şampiyonlardı. 1500 metrede rekorlar ve şampiyonluklarla dolu kariyerini olimpiyat altın madalyasıyla noktalayan Faslı Hicham El Guerrouj'un finişteki atağı da görülmeye değerdi.

Haltercimiz Halil Mutlu, Atlanta-96 ve Sydney- 2000'den sonra üçüncü altını boynuna takarak adını tarihe yazdırdı. Daha önce üç altını olan Yunanlı halterci Pyrros Dimas ise dördüncü olimpiyatında bronzda kaldı, ayakkabılarını podyumda bırakarak veda etti hayranlarına...

Hayal kırıklıkları
Kenteris, Thanou ve Süreyya'dan başta söz etmiştik. Robert Fazekas ile Rus kadın gülleri Irina Korshanenko'nun durumları onlardan da beterdi. Macar diskçi Fazekas olimpiyat rekoru kırıp birinci olduktan ve sırtında ülkesinin bayrağıyla pistte şeref turu attıktan yalnızca 24 saat sonra dopingli olduğu anlaşıldı. Madalyası alındı ve Litvanyalı Alekna'ya verildi. Korshanenko'nun yaşadıkları da bire bir aynıydı. Tek farkla: Gülle atma yarışı, statta değil antik olimpiyatların yapıldığı tarihi alanda yapılmıştı. "Olimpik ruh"a bundan büyük darbe olur mu?

Ünlü halterci Kakiashvili, Barcelona-92'de Gürcistan, Atlanta-96 ve Sydney-2000'de Yunanistan adına yarışarak toplam 3 altın madalyanın sahibi olmuştu. Kimsenin yapamadığını yapmak, dördüncü altını evine götürmek istiyordu. Ancak silkmede sıfır çekince, klasmana bile giremedi. Geçen olimpiyat oyunlarının şampiyonu Sırp voleybol takımı da çeyrek finalde elenerek, evine eli boş dönenler kervanına katıldı. Fakat Rusya'ya 4 sette boyun eğdikleri maç, bu sporu sevenler için gerçek bir ziyafetti.

Güzeller
Atina'da biletleri en çabuk tükenen yarışmaların plaj voleybolu malları olması, "en güzeller"in nerede olduğunu gösteriyor zaten. . Senkronize yüzme ve ritmik cimnastik de bu kategoride adından söz etmeye değer branşlar ama plaj voleybolunun yeri apayrı... Amerikalı May-Walsh ikilisi kızgın kumlardan bir olimpiyat şampiyonluğu çıkarırken, yalnızca sahayı rakiplerine dar etmekle kalmadı, izleyicilere de son derece keyifli anlar yaşattı.

Voleybolun parkede oynananında ise bir İtalyan güzelinin üzerindeydi bütün gözler... 25 yaşındaki Francesca Piccinini, 1.84 boyuyla ve topmodellere tos çıkartan vücut hatlarıyla olimpiyatların en çok fotoğrafı çekilen sporcularından biriydi. Ne yazık ki, takımı madalya alamadı.

Haberin Devamı