Gazete Vatan Logo

Atıl projenin teminatı geri verilecek

Enerji piyasasında yeni yatırımların önünü açacak adım atıldı. Ön lisans veya üretim lisansı alınmış ancak atıl kalan projelerin teminatları iade edilecek. Böylece bu alanlar yeni yatırımcılara tahsis edilebilecek

Atıl projenin teminatı geri verilecek

Ön lisans veya üretim lisansı almış ancak hayata geçirilemeyen güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrali yatırımları için verilen teminatlara iade imkanı doğdu. Hukuki, çevresel veya ekonomik sebepler nedeniyle fizibil olmaktan çıkan ve sayıları 100’ü aşan santral yatırımlarının sonlandırılması için 27 Temmuz’a kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuru yapılması gerekiyor. Böylece yeni yatırımcının da önü açılacak.

Resmi Gazete’de 27 Mayıs’ta yayımlanan yayımlanan kanun değişikliği ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa ön lisans ve üretim lisansları ile lisans başvuruları kapsamında sonlandırma talebinde bulunulmasına ilişkin geçici madde eklendi. Geçici maddede, “Mevcut üretim veya otoprodüktör ön lisanslarını, lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 2 ay içerisinde kuruma başvurmaları hâlinde ön lisansları, lisansları veya lisans başvuruları sonlandırılarak teminatları iade edilir” denildi. Bazı projelerin çevresel sorunları ve hukuki ihtilafları, bazı projelerin de düşük elektrik fiyatları sebebiyle ekonomik olmaktan çıkması nedeniyle mevzuatta öngörülen yaptırımlara muhatap olmadan sonlandırılmasının önünü açmak amacıyla bu kanuni düzenleme yapıldı.

Haberin Devamı

Yatırımcıların EPDK’ya sonlandırma başvurularını en geç 27 Temmuz’a kadar yapmaları gerekiyor.

Yeni yatırımcılara verilebilir

SÖZ konusu projelerin sonlandırılması halinde, yapılamayan HES projelerinin DSİ tarafından yeniden projelendirilerek ilana çıkılması, yapılamayan rüzgar (RES) ve güneş (GES) enerjisine dayalı projeler ile diğer kaynaklara dayalı projelerin yeni yatırımcılara tahsisi mümkün olacak.