Gazete Vatan Logo

Athena Tapınağı heyecanı

DÜNYANIN en büyük açık hava müzesi olarak kabul edilen Efes Antik Kenti Kazı Başkanı Avusturyalı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, 2010 yılı çalışmalarının bir bölümünün tamamlandığını, Antik Tiyatro ve Yamaç Evler'deki onarım ve restorasyonun ise süreceğini açıkladı.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Efes'te 8 Mayıs'ta başlayan 2010 yılı çalışmalarıyla ilgili olarak, elde edilen bulgular hakkında bilgiler verdi. Kazıların yapıldığı alanı da gösteren Ladstatter, “Çalışmalara Efes'e girişteki Tusan Restoran ile Antik Gymnasium Alanı'nda jeofiziksel araştırmalar yaparak başladık. Burada bir Helenistik şehir duvarıyla erken Hıristiyanlık dönemi kalıntısı bir kilise ile, bir tapınak kalıntısına rastladık. Tam olarak doğrulanmamakla birlikte, bulunan tapınak kalıntısının, uzun zamandır aranan tanrıça ‘Athena’ adına yapılan tapınağa ait olabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

AHMET PAŞA'NIN MEZARI BULUNDU

Artemis Tapınağı çevresindeki Osmanlı dönemine ait türbelerde de kazılar yaptıklarını anlatan Ladstatter, “Sırasıyla, ‘tribüne’ olarak adlandırılan Roma dönemi bir yapıda, Artemis Tapınağı girişindeki bir türbe ile devlet hastanesi bahçesindeki başka bir türbede çalışmalarımız oldu. Bu türbe yapısının içerisinde, zemin seviyesinin altında Aydınoğulları Beyliği dönemine tarihlenen mezar taşları ve mezarlar bulduk. Mezar taşları üzerinde Kuran-ı Kerim'den ayetler yazılmış. Mezarlardan birindeki ayak taşında Ahmet Paşa'ya ait olduğunu tespit ettik. Bu da 1346 yılına ait olduğunu gösteriyor. Ahmet Paşa, Ayasuluk'un kuruluşunda rol almış önemli biriymiş. Bu türbenin, Aydınoğulları'nın kuruluşunda yapıldığı anlaşıldı” dedi.

300 MEZAR OLAN LİMAN NEKROPOLİ BULUNDU

Kazı başkanı Ladstatter, çalışmalarla ayrıca şu bilgileri verdi:

“Bu yılki kazılarda bir de 300 civarında mezarın olduğu liman nekropoli bulundu. Ancak bu bölgede, kaçak kazı yapanların büyük tahribatlar yaptığını tespit ettik. Her mezar evi farklı mimari göstermekte. Bir başka buluntu ise “Tetrakonchos” olarak adlandırılan bir yapı, Efes Tiyatrosu'nun üst kısmında büyük bir bina kompleksi olarak bulundu. Buranın Roma dönemi toplantı salonu olabileceğini düşünüyoruz. Bu bölgede, Roma valilerinin oturduklarını biliyoruz. Yamaç Evler'deki mermer salon ile Antik Tiyatro'daki onarım ve restorasyon çalışmaları devam etti. Kışın da buradaki çalışmalar sürecek. Muhtemelen, 2012 yılında Antik Tiyatro'nun 2 bin 300 kişilik bir bölümü klasik konserlere açılabilir.”

Haberin Devamı