Gazete Vatan Logo

Athena Ses Etme klibi izleyenleri ikiye böldü

Athena Ses Etme şarkısının klibinde trans bireylerin bir gününü anlatmasıyla dikkat çekti. Kimileri klibi cesur bulurken kimileri de zararlı mesajlar verdiği gerekçesiyle eleştiriyor

Athena Ses Etme klibi izleyenleri ikiye böldü

Athena'nın “Altüst” albümünde yer alan "Ses Etme" parçasına çektiği klip tıklanma rekoru kırıyor. Ancak tıklanma rekoru kırmasının nedeni şarkı veya müzik değil klip ve konu edilen senaryo. İlk olarak internette yayınlanan ve yayınlandığı gün 345 bin kişiye ulaşan klip trans bir bireyin bir gününü konu alıyor. Klibi en dikkat çekici hale getiren ise birçok eğlence kulübünde gördüğümüz, eğlendiğimiz ve fotoğraf çektirmek için birbirimizle yarışa girdiğimiz Drag Queen'ler. Klipte trans bireylere karşı olan nefreti ve cinayetleri eleştiren klibi, sosyolog ve müzik yazarlarına sorduk...

Televizyonda yayınlanmıyor

Klipte gece kulübünde çalışan Drag Queen'lerin traş olarak başlayan hazırlık süreçlerinden itibaren, işe giderken yolda gördükleri ilgiden, kulüpteki flörtleşmelerine kadar birçok detayı görüyoruz. Ancak asıl dikkat çekici olan şahin ve kartal arabalı erkeklerin önünde bir otoparkta dans ettirilmesi ve eve dönüş yolunda yanlız başına kaldığında mahallede bulunan birkaç kişi tarafından saldırıya uğraması da transseksüellerin hayatından başka bir kesit. Evden koşarak gelen annenin desteğiyle ayağa kalktığı görülen Drag Queen'in her şeye rağmen gülümsemesiyle verdiği mesajla klip sonlanıyor.

Haberin Devamı

Ancak klipte yer alan birçok görüntü tartışmayı beraberinde getiriyor. Bu nedenle tartışmalı sahnelerin yer almasından dolayı klip hiçbir televiyon kanalında henüz yayınlanmıyor. Sosyal medya hesapları üzerinden gittikçe yayılan klip Youtube kanalında da yorumlara kapatıldı. Konuyla ilgili sessizliklerini koruyan Athena cephesinden gördükleri ilgi veya aldıkları eleştirilere karşı hiçbir yanıt gelmedi ancak klibin tıklanma oranları her geçen gün yarattığı tartışmalarla artmaya devam ediyor.

Sadece eğlence ve seks objesi gibi gösterilmek yanlış algı yaratıyor

İstanbul LGBT Dayanışma Derneği Sorumlusu Deniz Tunç, Athena'nın yaptığı klibi cesaret göstergesi olarak değerlendiriyor ancak yetersiz ve yanlış mesajlar olduğunu söylüyor. Tunç klip ile ilgili şöyle diyor; "Trans bireylerin görünürlüğü için böyle bir klip çekme cesareti çok sevindirici. Ama klip şiddeti sıradanlaştırmış. Daha farklı bir senaryo olabilirdi. Bizim insanlarımız kulüpte, sokakta bu bireyleri normal karşılıyor ama tenhada gördüğünde saldırıyor. Klip insanlarda bu algıyı yaratıyor buna dikkat edilmeliydi.

Haberin Devamı

Bu insanlarla eğlenin ama tenhada gördüğünüzde saldırın diyor. Bu kişileri sadece eğlence ve seks objesi olarak göstermek yanlış.

Klip şarkının önüne geçti

Müzik ve sinema eleştirmeni Cumhur Canbazoğlu ise Athena'nın klibin ömrünün uzun sürmeyeceğini söylüyor. Canbazoğlu, "Klip, şarkının önüne geçti. Şarkının sözlerine kaç kişi takıl mışdır? 2016 Türkiye'si için sivri ve cesur bir bakış. Ama ömrü çok olmaz. Magazinin sınırlarını aşamayacak bir gürültü söz konusu özetle. Yıllar önce Asit Orhan’ın Gemiler şarkısına Umur Turagay çektiği klibi izleyin bir de konunun ne kadar şık ve sanatsal işlendiğini görün”.

Translara destek için çekilmemiş

Müzik yazarı Murat Beşer'in görüşü şöyle, "Bu klibi ne trans camiasına destek vermek, farkındalığını arttırmak, ne de bu camiaya yönelik şiddet eylemlerini meşru ve cazip kılmak için yaptıklarını sanmıyorum. Athena her zaman dikkat çekici tarzlarını ve estetik duruşlarını öne çıkarmıştır. Topluluğun bu yönde yaptığı, bazı nesneleri öne çıkararak cazibeyi kullandığı çalışmalardan biri sadece".

Haberin Devamı

Vicdan rahatlatıcı olmuş

Sosyolog Aras Yumul klip ile fikrini şöyle anlatıyor; "Lgbt bireylerin bu kadar çok şiddete uğradığı bir iklimde Athena'nın böyle bir klip yapması göz açıcı ve vicdan rahatlatıcı. Klipte trans bireylerin yaşamından yola çıkarak anlatılan toplumsal meseleyi bazı insanlar saldırgan bir mesaj olarak algılıyorsa buna ancak pes denir”.