Gazete Vatan Logo

Ateşkes bozuldu

Gazze’den 3 roket atıldığını açıklayan İsrail ‘ateşkes bozuldu’ dedi, yeniden operasyona başladı. Hamas ise iddiaları reddetti.

İsrail ve Hamas arasındaki beş günlük ateşkes, Kahire’de kalıcı bir ateşkes için görüşmeler sürerken pazartesi gecesi 24 saat daha uzatılmıştı. İsrailli yetkililer, Gazze Şeridi’nden İsrail’in Beerşeba kenti yakınlarına ‘üç roket fırlatıldığını’ söyleyerek ateşkesin bozulduğunu açıkladıktan sonra her iki taraf da yoğun bombardımana başladı. Binlerce Gazzeli tekrar Birleşmiş Milletler sığınaklarına akın etti. Ateşkesin bozulmasından sonra İsrail, müzakereler için Kahire’de bulunan yetkililerini geri çağırdı. Kahire’de müzakerelere katılan heyetten üst düzey Hamas yetkilisi İzzet el Rişk de Gazze’de kalıcı ateşkes şansının ‘eridiğini’ söyledi. Hamas, ateşkeş görüşmelerinde Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını istiyor.

Zafer gelene kadar...

İsrail, Gazze’deki Hamas ve diğer grupların silahsızlandırılmasını talep ediyor. Rişk, ABD’de iki taraf arasındaki ateşkesin sona ermesi nedeniyle Hamas’ı suçlayarak artan şiddet ile ilgili kaygılı olduğunu söyledi. İsrail İmar ve İskan Bakanı Uri Ariel yazılı açıklamasında, “Düşman, Hamas, zafer elde edilene kadar vurulmalı” mesajını verdi. Gazze’de yerel medya, İsrail hava saldırılarının Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesini hedef aldığını aktardı. İsrail’in Gazze’ye yönelik 8 Temmuz’da başlattığı saldırılarda çoğu sivil 2028 Filistinli ve 66 İsrailli öldü.

Haberin Devamı

Hedefte o vardı

Ateşkesin bozulmasının ardından İsrail Gazze’deki bir eve 5 füze fırlattı. Evde bulunan bir kadın ve çocuk hayatını kaybetti. Evin Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el Kassam Tugayları’nın komutanı Muhammed Deif’e ait olduğu açıklandı. Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Musa Ebu Marzuk, Deif’in eşi ve kızının öldürüldüğünü doğruladı. Deif, İsrail’de gerçekleşen bazı intihar saldırılarının emrini vermekle suçlanıyor. Deif’e yönelik daha önce de bazı saldırılar olmuştu. Deif bu saldırılarda ciddi şekilde yaralanmasına karşın hayatta kalmayı başarmıştı.

Haberin Devamı