Gazete Vatan Logo

Atatürk'ten 'Fatma'nın Eli'

‘Atatürk romantik ilişkimiz için bu mücevheri hediye etti’

Ünlü sinema yıldızı dönemin “En göz alıcı aktristi” olan Zsa Zsa Gabor, otobiyografisinde Atatürk’le romantik bir lişikileri olduğunu ve kendisine bu ilişkinin sembolü olarak “Fatma’nın Eli” mücevheri hediye ettiğini söyledi.

Macar asıllı Amerikalı sinema yıldızı 93 yaşındaki Zsa Zsa Gabor’un otobiyografisini onun adına kaleme alan ABD’li gazeteci yazar Wendy Leigh, İngiliz Daily Mail gazetesinde yayınlanan bir makalesinde ilişki yaşadıkları öne sürülen ünlü yıldız ve Atatürk hakkında yeni bir iddia ortaya attı.
Kalça kemiğinin kırılmasının ardından dün 3.5 saat süren bir ameliyat geçiren Gabor’un 35 yıllık arkadaşı olan Leigh, “Zsa Zsa bana gençliğinde Modern Türkiye’nin kurucusu olan Atatürk’ün kendisine romantik ilişkilerinin bir sembolü olarak yakutlarla süslü bir ‘Fatma’nın Eli’ mücevheri hediye ettiğini söyledi” dedi. Bunun doğru olup olmadığını bilmediğini ifade eden gazeteci, Gabor’un birçok tuhaf hikayesinin sonunda gerçek çıktığına da dikkat çekti. Haberde ayrıca 1941 yılında boşandığı ilk eşi Türk siyasetçi Burhan Asaf Belge’nin ardından 7 kez daha evlenen Gabor’un eski ABD Başkanı Richard Nixon ile de evlilik dışı bir ilişki yaşadığını öne söylendi. 1958 yılında “En Göz Alıcı Aktris” kategorisinde Altın Küre’yi kazanan oyuncu, şu anda kendisinden 30 yaş küçük olan 9’uncu eşi Prens Frederic von Anhalt ile birlikte.

Atatürk için “maço” demişti

Gabor 1930’lu yıllarda Ankara’ya geldi ve 15 yaşındayken dönemin dışişleri bürokratı Burhan Asaf Belge ile evlendi. Atatürk’e aşık olan Gabor’un onunla ilişki yaşadığı iddia ediliyor. Atatürk’ü “maço” olarak tanımlayan Gabor, onun için “Her evliliğimde onu aradım” demişti. Ünlü yıldızın İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD’ye Türkiye ile ilgili istihbarat sağladığı da öne sürülmüştü. Ayrıca 1942’de Hilton otellerini sahibi Conrad Hilton’la evlenen Gabor’un İstanbul’da otel açması için eşine baskı yaptığı ve Conrad Hilton’un da Harbiye’deki Hilton’u açtığı söyleniyor.

Sadakat ve sabrı temsil ediyor

Fatma’nın Eli isimli figür, İslam kültüründe Hz Muhammedin Kızı Fatma’ya atfedilmiş ve beş parmak İslam’ın beş şartını sembolize ediyor. Musevi kültüründe ise Hz Musa’nın kızkardeşi Miriamın eli olarak geçiyor ve Tevratın beş kitabını temsil ediyor. Özellikle İspanya ve Fas’ta nazar boncuğu olarak kullanılıyor. Sadakat ve sabrı temsil ettiğine inanılıyor.




Haberin Devamı