Gazete Vatan Logo

Atatürk o sözü bu gemide söyledi

Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’u işgal eden İtilaf Donanması için “Geldikleri Gibi Giderler” sözünü söylediği ve Tuzla’da çürümeye terk edilmiş vaziyette bulunan ‘Kartal 2’ istimbotu bir grup gönüllünün kurduğu platform sayesinde kurtarıldı. Tarihi istimbot, Tuzla’da bir tersanede onarım çalışmalarının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenecek bir müzede sergilenecek.

Atatürk o sözü bu gemide söyledi

İstimbotun müzeye dönüştürülmesi için “Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu” kuruldu. Burada düzenlenen törende konuşan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, tarihi Kartal 2 adlı istimbotun gazeteci Gökhan Karakaş’ın çabasıyla bulunduğunu belirterek yaptıkları çalışmanın ardından bu istimbotun Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünü söylediği tekne olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Bir Fransız firması için 1911 yılında yapılan Kartal istimbotu, o dönem ‘Enterprise’ adıyla Cumhuriyetin kuruluşuna kadar hizmet verdi.

Adana’dan trenle hareket Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918 Çarşamba öğle saatlerinde Haydarpaşa Garı’na vardığında İtilaf Devletlerinin donanmasının İstanbul’a demirlediğini görür. Haydarpaşa Gar’ın iskelesinde kendisini bekleyen Fransız işgal kuvvetlerine ait Enterprise (sonradan Kartal) istimbotu ile Galata Rıhtımı’na doğru giden Mustafa Kemal, yaveri Cevapt Abbas’a tarihe geçen ‘Ağlama çocuk! Geldikleri gibi giderler’ sözlerini söyler.