Gazete Vatan Logo

Atatürk Havalimanı’nda polisler üstüne oturdu, öldü

ABD’li Tracey Lynn Brown, 2013’te havalimanında tartıştığı polisler etkisiz hale getirmek için sırtına oturdular. Kadının nefessiz kalıp öldüğü, 12 polisin 16 yılla yargılandığı ortaya çıktı

Atatürk Havalimanı’nda polisler üstüne oturdu, öldü

Tracey Lynn Brown isimli ABD vatandaşı 48 yaşındaki siyahi kadın, Chicago’ya gitmek üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’ten bindiği THY uçağı ile Atatürk Havaalanı’na geldi. 4 Nisan 2013 sabahı 06.45’te İstanbul Atatürk Havaalimanı’nda inen Brown, 13 saat boyunca havaalanının dış hatlar geliş terminalinin bulunduğu bölümde beklemeye başladı. Kamera kayıtlarına göre akşam saat 21.48.20’de (Kamera kaydında 09.48.20 görünse de olay akşam gerçekleşmiş) havaalanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği’ne ait kısım odasına girdi. Buradaki polislerle bir süre tartışan kadın, odaya girdikten yaklaşık 4 dakika sonra polisler tarafından sürüklenerek odanın dışına çıkarıldı. Daha sonra haklarında açılan davada ifade veren polisler, kadının sürekli olarak kızını sorduğunu, bunun haricinde kendileri ile iletişime girmeyi reddettiğini, saldırgan tutum sergilediğini, bu nedenle dışarıya çıkarıldığını belirttiler.

6 saat sonra geri geldi ve...

Bir süre kısım odasının önünde bekleyen kadının, 22.01.05’de bu alanı terk ederek görüntüden çıktığı görülüyor. Yaklaşık 6 saat sonra, yani 5 Nisan 2013 sabahı 04.00.37’de kısım odasına bakan kameraya yeniden yakalanıyor. Görüntülerde koşarak kısım odasının pencereye dalan kadın, polislerin iddiasına göre bilgisayarlar ve evrakları dağıtmaya başladı. Daha sonra hazırlanan iddianamede elinde makas olan kadının, kendisine müdahale eden polis memurlarından birini sol elinden yaraladı. Görüntülerde polislerin, kelepçe taktıkları kadını kısım odasından ön izleme ve sevk odasına götürdükleri görülüyor.

Haberin Devamı

Kelepçelerinden kurtuldu çullandılar

Polisler, burada kadını iki elinden oturduğu sandalyeye kelepçeliyor, ancak kadın görüntülere göre bir dakika bile geçmeden kelepçelerden kurtulmayı başarıyor. Kadının kurtulduğunu gören 6-7 polis, yüzü koyun yere yatırdıkları kadının ellerini arkadan kelepçeliyor. Odadaki kamera görüntüsüne göre polislerin, 17 dakika boyunca kadının sırtına, ayaklarına ve ellerine, dizleri ile baskı uyguladıkları görünüyor.

7 dakika süren kalp masajı

Haberin Devamı

Polisler havaalanına sağlık hizmeti sunan şirketin doktorunu çağırıyor. Olay yerine gelen Doktor Mesut Ö., kadın ile bir temas kurmuyor. İddianame ve Adli Tıp Kurumu raporuna göre verdiği talimatla sağlık ekibine sakinleştirici iğne yaptırıyor. Polisler, hareketsiz kalan kadının sırtından dizlerini çekiyor. Biri kadının nabzının atmadığını fark edip sağlıkçıları geri çağırıyor. Ekip, 6 dakika sonra odaya geri geliyor. Kadını çeviren doktor, 7 dakika boyunca kadına kalp masajı yapıyor, ardından Dr. Sadi Konuk Hastanesi’ne sevk ediyor.

3 hastane dolaştı öldü

5 Nisan sabahı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan kadın, aynı gün Üsküdar Devlet Hastanesi’ne, 8 Nisan 2013 tarihinde de Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada 10 gün yoğun bakımda tedavi gören kadın, 18 Nisan 2013 tarihinde hayatını kaybetti.

Üç rapor da polisi suçladı

Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ölümle ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan üç ayrı rapor aldı. Her üç raporda da polislerin eylemi ile ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu yönünde görüş bildirildi. Hastanın üç hastanede tedavi gördüğü 13 gün boyunca bilincinin kapalı olduğu belirtilen raporlarda, “Kişinin ölümünün, göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli bası uygulaması sonucu meydana geldiği” ifade edildi.

Haberin Devamı

Polislere 16, doktora 6 yıl

Bu raporlar üzerine soruşturmayı tamamlayan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Atatürk Havalimanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği’nde görevli 12 polis memuru ve Doktor Mesut Ö. hakkında dava açtı. Başsavcılık, polisler hakkında ‘Zor kullanma yetkisini aşarak ölüme neden olma’ suçundan 12 yıldan 16 yıla, doktor hakkında da ‘Taksirle ölüme neden olmaktan’ 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istiyor. Polisler, kadının kısım odasına aniden girdiğini, saldırgan tavırlar sergilediğinibelirttiler. Polisler kadının yanlarına ikinci gelişinde elinde bir makas bulunduğunu, makasla sağa sola saldırdığını, bir arkadaşlarını sol elinden yaraladığını, yasal sınırlar içinde müdahale ettiklerini savundular. Bir sonraki duruşma Ekim’de.

Haberin Devamı

Doktor yüzüne bile bakmadı

İlk iki raporda müdahaleyi yapan Doktor Mesut Ö. hakkında herhangi bir suçlamaya yer verilmedi. Ancak 2 Temmuz 2014 tarihinde alınan son raporda, doktora kusur atfedildi. Doktorun, ilk anda hastayı muayene etmediği, hasta ile yüz yüze temas kurmadığı, bunun da tıp kurallarına uygun olmadığı belirtilen raporda, Doktor Mesut Ö.’nün bu nedenle kusurlu olduğu kaydedildi.