Gazete Vatan Logo

Atalay eleştiriler için iyimser

Anayasa için sözü olanların konuşması iyidir

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Teşkilatının 165. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Rixos Otel’de düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atalay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın Anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilerinin ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik çağrısının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Bugünlerde herkes paketle ilgili düşüncelerini söylüyor, söylemeleri de iyidir. Çünkü bu Anayasa paketi büyük bir demokrasi paketi. Bana göre iyi bir insan hakları paketi. Birey haklarını çok ön plana çıkaran bir paket. Bugün burada da ifade ettim, Anayasa Mahkemesi Başkanımız da buradaydı, öyle köklü değişiklikler geliyor ki ben doğrusu çok heyecanlanıyorum. Anayasa Mahkememiz, İnsan Hakları Mahkemesi konumuna geliyor. Bireyler artık insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak oraya gidecekler. Düşünen, bu konuda sözü olan insanların konuşması, söylemesi iyidir. Başsavcının değerlendirmesiyle ilgili bunları söylemek istiyorum. Ama CHP’nin 3 maddeye ilişkin teklifiyle ilgili, bu süreç yürüyor artık. Biz de kararlıyız. Komisyonda çalışmalar gördüğümüz kadarıyla iyi gidiyor. 17. maddeye kadar geldi. Biz de gece oradaydık. Kendi grubumuzla takip ediyoruz, bir ihtiyaç olursa diye. Yani Anayasa çalışmasını yürüten ekip olarak sürekli bu konunun üzerindeyiz. Zannediyorum Pazartesiyi Salıya bağlayan gece biraz geç vakit de olsa tamamlanır gibi bir takvim görünüyor.”

Van olayları

Atalay, CHP lideri Baykal’ın Van ziyareti sırasında meydana gelen olaylara ilişkin iddiaları araştırmak üzere iki mülkiye başmüfettişi görevlendirilmesiyle ilgili sorular üzerine de çalışmaların sürdüğünü, yeni bir bilgi vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Elazığ belediyesi

Bir gazetecinin, Elazığ belediyesindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruları üzerine, Atalay, Elazığ Belediye Başkanıyla ilgili belediye içerisinden bir grubun Savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, Elazığ Cumhuriyet Savcılığınca bu işlemin yürütüldüğünü belirtti. Belediyeler ile ilgili konuların Bakanlığın görev alanında olduğunu anımsatan Atalay, bu nedenle görevlendirme yaptıklarını söyledi.

FAİLİ MEÇHUL ÜLKESİ DEĞİLİZ

İçİŞlerİ Bakanı Beşir Atalay, Polis Teşkilatı’nın 165. yıldönümünde yaptığı konuşmada “güvenlik ve özgürlük dengesine” hassasiyet duyduklarını belirterek “Hiçbir güvenlik gerekçesiyle hukukun dışına çıkılamaz, bunu Polis Teşkilatı mensuplarımıza tekrar hatırlatıyorum. Türkiye bir hukuk devletidir, dolayısıyla her eylemimiz ve işlemimiz hukukun içinde olacaktır ve insan hakları daima gözetilecektir” dedi. Atalay, “Türkiye faili meçhuller ülkesi değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı