Gazete Vatan Logo

Aston Martin’i son anda kaçırdık Bentley’i zorla Şahenk’e verdik

Aston Martin’in geçen hafta el değiştirmesi Borusan Otomotiv’in planını bozdu. İcra Kurulu Üyesi Vahabzadeh, “Distribütörlük için sona gelmiştik, şimdi erteledik” dedi. Bond’un aracının peşinden koşan Vahabzadeh, Bentley’in haklarını ise “zorla” Ferit Şahenk’e devrettiklerini söyledi

Ferrari, Maserati, Bentley ve Lamborghini derken, Türkiye’de satılmayan tek lüks marka Bugatti dışında Aston Martin kaldı. Ancak ’geldi-geliyor’ denilirken, James Bond’un gözdesi ünlü İngiliz markası Aston Martin’in 925 milyon dolara el değiştirmesi Borusan Otomotiv’in planlarını bozdu.

Fon işleri zorlaştırdı
Uzun süredir Aston Martin’i Türkiye’ye getirmek için Ford Motor ile görüşen ve distribütörlük anlaşması için sona yaklaşan Borusan Otomotiv’in İcra Kurulu Üyesi Ali Vahabzadeh, “Markanın İngiliz fonlarına satılması üzerine görüşmeler sonuçsuz kalmış oldu. Aston Martin, Ford’da olduğu zaman işler daha kolaydı. Ancak şimdi bağımsız fonlarla birlikte bu iş zorlaştı. Aston Martin’i getirme planımızı şimdilik rafa kaldırdık” diye konuştu.

Söz distribütörlükten açılınca 1997 yılında Bentley’in satış ve pazarlama hakkını alan Borusan Otomotiv’in markayı nasıl devrettiği de ortaya çıktı. Bentley’le istediği satış rakamlarını yakalamayan Borusan, markayı bırakma kararı almıştı. Ancak distribütörlükten vazgeçerken Ali Vahabzadeh’nin başından ilginç bir hikaye geçmiş.

Markanın şu anki distribütörü Doğuş’un Bentley’le ilgilendiğini duyan Vahapzadeh, bizzat Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’e, “Artık al benden şu markayı. Söz veriyorum kalan parçalarını da sana vereceğim” demiş. Hatta Vahabzadeh, Bentley yöneticileriyle konuşarak, “Bu marka Türkiye’de Doğuş’a yakışır. Onlara verin” telkininde bulunmuş.

Mazda ile ilgileniyoruz
Kulislerde dolaşan ’Mazda’nın Mermerler Grubu yerine başka bir şirketle anlaşacağı’ bilgilerini de değerlendiren Vahabzadeh, “Mazda ile ilgilendik, ilgileniyoruz. Ancak şu an için olumlu veya olumsuz bir şey yok. Aşırı rekabetten dolayı kâr marjları çok düştü. Bu yüzden her yatırımın önemi büyük” dedi.

Borusan Otomotiv, dünyanın en büyük BMW distribütörü oldu
Türkiye’dekİ lüks otomobil çılgınlığı, Borusan Otomotiv’e dünya birinciliğini getirdi. Şirket, geçen yıl ulaştığı 5 bin 188 adetlik satış rakamı ile BMW’nin en büyük distribütörü oldu. BMW’nin 36 ülkede bizzat kendisinin faaliyet gösterdiğini, 100’den fazla ise distribütörü olduğunu söyleyen Ali Vahabzadeh, “Uzun süredir Tayvan’ı geçmek için uğraşıyorduk. Sonunda dünyanın en büyük BMW distribütörü olduk. Bu yıl ise 6 binin üzerinde BMW ve 500 MINI satacağız” dedi. Bu arada BMW tüm dünyada geçen yıl 1.4 milyon araç satarak rekor kırmıştı.

Ali Vahabzadeh, BMW’nin yeniliklerini de şöyle aktardı: “Yeni X5’i pazara sunuyoruz. Sırada 3 Serisi Cabrio, makyajlı otomatik 1 Serisi, X3 dizel otomatik, 31 bin euro otomatik vitesli 318i ve yeni 5 Serisi var. Yeni modellerle daralan pazarda büyüyeceğiz.”

Haberin Devamı