Gazete Vatan Logo

Asrın cezaları!

22 müebbet, 21 beraat, 13 yakalama, 17 tahliye

Asrın davası’ diye anılan 275 sanıklı Ergenekon davasında 6 yıllık yargılamanın sonunda 21 kişi beraat etti, diğer sanıklara ceza yağdı. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ’a müebbet, CHP’li vekillerden Haberal’a 12 yıl 6 ay, Balbay’a 34 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

ÜMRANİYE’de bir ihbar sonrası gecekonduya yapılan baskında ele geçirilen el bombaları ile başlayan Ergenekon davasında sona gelindi. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 66’sı tutuklu 275 sanıklı, 23 iddianameli Ergenekon davasında adeta ceza yağdı.

Alkış tufanı koptu

Silivri’deki duruşmaya Levent Ersöz, Serdar Öztürk ve Nusret Taşdeler katılmadı. İlker Başbuğ, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Tuncay Özkan en son birlikte salona girdi. Alkış tufanıyla karşılanan Başbuğ, başıyla selam verip el salladı. Avukatlar ve milletkvekilleri “Mustafa Kemal’in askerleyiz” ve “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganları attı. Sanık emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Türk bayrağı açtı. Balbay izleyici sıralarına dönerek, “Bu davayı bugün halktan kopardılar. Biz hakkın adaletine kendimizi teslim ediyoruz. Sıcak bir sonbahar geliyor” dedi. Bu sırada sanık sıralarından konfeti atıldığı görüldü.

Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan ve Mustafa Balbay’ın eşi Gülşah Balbay salona girmeyi başaldı. Balbay konuşurken eşi, “Yanındayım kovboy” diye bağırınca milletvekilleri alkışladı. Balbay, “Biz buradan çıkacağız, hukuku da kurtaracağız. Hükmü merak etmiyorum. Direnmeye devam edeceğiz ama bu sefer halkın arkamızda olduğunu bilerek devam edeceğiz. Gelecek bizim” diye konuştu.

Danıştay tutuklusu Alpaslan Arslan tüm sanıklar oturduktan sonra getirildi ancak küfür etmeye başlayınca atıldı.

Karar okunurken dava sürecinde kanser nedeniyle yaşamını yitiren Kuddisi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır mahkeme neyetin tepki göstererek, “Neden en ağır cezayı verdiniz. Neden ölümüne sebep oldunuz” diye bağırdı ve ağladı.

Mahkeme heyeti 21 kişi hakkında beraat, 13 kişi hakkında yakalama, 17 kişi hakkında da tahliye kararı verdi. Danıştay saldırısını azmettirmek suçlamsından daha önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım’a bu suçlardan beraat kararı verilmesi üzerine, İlker Başbuğ salonu terk etti. Avukatlar ve vekiller Başbuğ’u alkışlarken, ardından bazı sanıklar ve avukatlar salonu terk etti.

Çifte müebbetler

Mahkeme Başbuğ’u, ‘darbeye teşebbüs’ suçlamasından müebbet hapis cezasına çarptırdı. CHP milletvekilleri Mustafa Balbay 34 yıl, Mehmet Haberal 12 yıl 65 ay hapis aldı. Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Aslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan da 90 yıl hapis cezası aldı. Muzaffer Tekin de 2 kez ağırlaştırlmış müebbet ve 117 yıl hapis cezası aldı. İki kez ağırlaştırılmış müebbet alan sanıklardan bir diğeri de Veli Küçük oldu. Küçük ayrıca 99 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

‘Asın beni’

Arif Doğan cezası okunduktan sonra, “Allah belanızı versin. Asın beni. Başıma gelenlere bak” diye bağırınca salondan çıkartıldı. Gülşah Balbay da ağlayarak çıkarken, Mustafa Balbay yumruklarını havaya kaldırıp “Sağlam dur” diye seslendi.

Özkan zorla çıkarıldı

Tuncay Özkan heyete doğru yürüyerek “Mahkum olacaksınız” diye bağırmaya başlayınca ite kaka çıkarıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan emekli Albay Dursun Çiçek’in kızı ve avukatı İrem Çiçek de güçlükle sakinleştirildi. Cezalar okunduktan sonra Doğu Perinçek de, “Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan iktidarını 1 yıla kadar yıkacağız, merak etmeyin” diye bağırdı.

Balbay 20 yıl daha yatacak

34 yıl hapis cezası verilen Mustafa Balbay, söz konusu cezanın 3/4’ünü yatacak. Buna göre Balbay hali hazırda 4 yıl da tutuklu kaldığı için 21 yıl daha yatacak. Ancak Denetim Serbestlik hükümleri uygulandığında, cezanın bitimine 1 yıl kala serbest kalabilecek.


Taşdeler kardeşler sarsıldı

3 Ağustos’ta açıklanan YAŞ kararlarıyla emekliye sevkedilen sade Org. Nusret Taşdeler, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çıkan bu kararın . Taşdeler’in YAŞ kararlarıyla yeni ataması yapılan Tuğg. kardeşi Hasan Nevzat Taşdeler’i sarstığı öğrenildi. Tekirdağ Çerkezköy’deki 3. Zırhlı Tugay Komutanı olan kardeş Taşdeler, ağabeyinin ceza alması nedeniyle Bakü Ateşeliği’ne yapılan atamasına sevinemedi.

Kılınç: Onurlu asker oluşumuz tescillendi

MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, karardan sonra VATAN’a şunları söyledi: “Belliydi. Hazırlıklıydık. Ortada tamamen uydurma bir dava var. Bu davayla cezalandırılması gerekenlere suçlama yapıldı. Siz ne derseniz deyin, değişmeyecektir. 5 sene önce verilen kararlar yerine getirilmeye başladı. Çağdaş, vatansever ve onurlu asker oluşumuz tescillendi.”

Haberin Devamı