Gazete Vatan Logo

Aslan sosyal demokratları cenazede buluşturacak

Aralarında Deniz Baykal, Mustafa Sarıgül, Haluk Koç, Murat Karayalçın, Zeki Sezer, Fikri Sağlar, Hikmet Çetin ve Ercan Karakaş gibi isimlerin olduğu sosyal demokratlar, İnönü’yü hep birlikte uğurlayacak.

Türk siyasetinin ve sosyal demokrasi hareketinin en önemli isimlerinden Erdal İnönü, son yolculuğuna uğurlanırken, siyaseten bir türlü bir araya gelemeyen sosyal demokratları da buluşturacak. Kanser tedavisi gördüğü ABD’nin Houston kentinde hayata gözlerini yuman Türk siyasi tarihinin en renkli isimlerinden Erdal İnönü’nün cenazesi, İnönü’nün siyasi hayatı boyunca birleştirmek için çok uğraştığı “aslan sosyal demokratları” da biraraya getirecek.

Aralarında Deniz Baykal, Mustafa Sarıgül, Haluk Koç, Murat Karayalçın, Zeki Sezer, Fikri Sağlar, Hikmet Çetin ve Ercan Karakaş gibi isimlerin olduğu sosyal demokratlar, yıllarca birlikte siyaset yaptıkları İnönü’yü hep birlikte uğurlayacak. Erdal İnönü, 1983 yılında Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) Genel Başkanı olarak atıldığı siyaset arenasında geçirdiği 12 yıl boyunca, Türkiye’deki sosyal demokratların tek çatı altında birleşmesi için çalışmıştı. SODEP ile Halkçı Parti’nin birleşmesi ile kurulan SHP’nin genel başkanlığına seçilen İnönü, bu dönemde şimdi CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal ile 3 kurultayda karşı karşıya gelmiş ve her seferinde liderlik koltuğuna oturmayı başarmıştı.

Ön ayak olmuştu

SHP, 1989’daki yerel seçimlerinden birinci parti olarak çıkmış, ancak 1991’deki genel seçimlerde üçüncü parti olmuş ve DYP ile koalisyona gitmişti. İnönü, bu dönemde, hükümette başbakan yardımcılığı ve devlet bakanlığı görevlerinde bulunmuştu. İnönü, kendisinden sonra SHP Genel Başkanlığına seçilen Murat Karayalçın döneminde, Deniz Baykal liderliğinde yeniden Türk siyasetine dönen CHP ile birleşme çalışmalarında ön saflarda yer aldı.

İnönü, Zincirlikuyu’da toprağa verilecek

KANSER tedavisi gördüğü ABD’de önceki gün hayatını kaybeden Prof. Dr. Erdal İnönü, Pazar günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Mezarlıkta, devlet büyüklerine ayrılan 36. adadaki parsele defnedilecek İnönü’nün mezar yerinin iki kişilik olduğu belirtildi. İnönü’nün mezarı, geçtiğimiz yıl vefat eden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün annesi Ayşe Sarıgül’ün mezarının hemen yanında bulunuyor. Erdal İnönü’nün ağabeyi Ömer İnönü ile eşi Engin İnönü de aynı mezarlıkta. Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki diğer devlet büyüklerinden bazıları ise şöyle: “5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Eski Başbakan Hasan Saka, 11. Genelkurmay Başkanı Ragıp Gümüşpala, Hatay Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, CHP İstanbul Milletvekili ve İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil.”

İLK TÖREN TBMM’DE

İnönü’nün naaşı, bugün Ankara’ya getirilecek. Gece GATA’da kalacak olan cenaze, 3 Kasım cumartesi günü saat 11.00’de TBMM’ye getirilecek. Meclis’te gerçekleştirilecek ilk törenin ardından, İnönü’nün cenazesi baba evi Pembe Köşk’e getirilecek. 4 Kasım pazar günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek.



Haberin Devamı