Gazete Vatan Logo

Aşkın ve soykırımın romanını yazdı

Sinan Akyüz, yeni romanı Solgun Karanfil’le aşkı anlatırken bizi savaşla yüzleştiriyor ve soruyor: “Yaşanmışlıkları kaybetmek mi daha zor, yoksa hayalleri mi?”

Aşkın ve soykırımın romanını yazdı

Solgun Karanfil klasik bir Sinan Akyüz romanı gibi duruyor, doğru mu?

Çok doğru. Yine gerçek bir hayat hikayesi, yine yaşanmışlıklar.Hikayemiz 1940’lı yıllarda Yugoslavya’da geçiyor. Ama bu sefer işin içinde Naziler ve Balkan halkları var.

Roman biz okurlara ne anlatıyor?

Solgun Karanfil; bir aşkın, bir işgalin, bir soykırımın romanıdır. İki Müslüman Arnavut gencin aşkıyla başlıyor. Daha sonrasında okuru savaşla yüzleştiriyor ve soruyor: “Yaşanmışlıkları kaybetmek mi daha zor, yoksa hayalleri mi?”

Sizce hangisi?

Bu sorunun cevabı göreceli bence. Kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Ama benim cevabım şöyle olabilir: Sanki yaşanmışlıkları kaybetmek daha zor. Çünkü anılar insanı üzer.

Peki ya hayaller?

O da insanı üzer. Eğer yaşayamayıp sadece bir hayal kurmuşsanız, o da bir yıkımdır insan için.

Romandaki başkarakter Aferditabu yüzden mi hayal kırıklığına uğruyor?

Evet. Çünkü sevdiği adam onunla vatanı arasında bir tercihte bulunuyor. Ve işgale uğrayan vatanını kurtarmak için dağa çıkıp Nazilere karşı savaşıyor.

Haberin Devamı

Solgun Karanfil romanının önermesi de bu söylediğiniz şey mi peki?

Tercih! Kitabın ilk cümlesi zaten şöyle başlıyor: “Her tercih bir vazgeçiştir. Ama vazgeçilen hep alacaklı kalır!” Gerçek hayatta da böyle değil mi? Vazgeçilen hep gidenin arkasından bakandır, gözü yaşlı olandır.

Demek hâlâ insanlık ölmemiş

Göz yaşı deyince… Siz daha çok ağlatmayı mı seviyorsunuz? Genelde okurlarınız sizin kitaplarınızı okurken çok ağladıklarını söylüyor.

Galiba biraz öyle oldu. Benim kitabımı bir eline alan okur, diğer eline de mendilini alıyor.

Bu, bir yazar için iyi bir şey mi peki?

İyiliği şu: Yazdığınız hikâye önce sizin, sonra da okurun yüreğine dokunuyorsa bu güzel bir şey. Demek ki hâlâ insanlık ölmemiş ve merhametimizi kaybetmemişiz. Çünkü göz yaşlarını akıtan insanların merhametli insanlar olduğunu düşünüyorum. İnsanlığın hâlâ dimdik ayakta durduğunu düşünüyorum. Çünkü merhamet güzel bir şeydir. Merhametini kaybeden toplumların iki yakası bir araya gelmez.

Peki bu işin kötüsü ne?

Haberin Devamı

Kötülüğü de şu: Okurlarım benden bu tür kitaplar istiyor. Yani komedi bir kitap yazıp okurumu güldürmek bana haram sanki.

Hikayeler yakama yapışıyor

Bu hikâyeleri nasıl buluyorsunuz?

Özel bir çaba sarf etmiyorum. Bu konuda biraz kaderci oldum artık. Bir hikâye kendini yazdırmaya karar vermişse, bir şekilde gelip beni buluyor. Yakama yapışıyor. Beni yaz diyor.

Siz hikâyenin geçtiği yerlere gidip araştırma da yapıyorsunuz.

Çok doğru. Bir yazar yazdığı hikâyeyi her yönüyle bilmeli bence. Yazar yazarken tahminde bulunmamalı. Şayet böyle bir şey yaparsa, kaleme aldığı hikâye ona çok güzel ders verir. Ders de şu: Hikâye tıkanır. Yarattığınız karakterler sizin arkanızdan güler. Yani yazarken tıkanmamak ve yarattığım karakterlerin elinde oyuncak olmamak için gidip sağlam araştırma yapıyorum.

Boyumun ölçüsünü almış bir yazarım

İlginç! Peki komedi tarzında bir kitap yazmayı düşünüyor musunuz?

Aslında komedi tarzında yazdım. Kitabın adı da Bir Evlilik Komedisi’ydi. Ben bu romanı yazarken çok eğlendim. Hatta okurlarım da okurken çok eğlendi. Ama okurlarım daha sonra bana şunu söyledi: “Komedi yazmak senin neyine? Bırak da başkaları güldürsün, sen ağlat bizi!” Yani boyumun ölçüsünü almış bir yazarım. Herhalde bundan sonra komedi tarzı bir romanı zor yazarım. Ama bu sakın şu anlama gelmesin: Dram yazarken komedi de mutlaka olacak içinde.

Haberin Devamı

Hitler Müslümanlara da soykırım yaptı

Solgun Karanfil söylediğiniz gibi bir soykırım kitabı aynı zamanda. Bu bilgiler ne kadar gerçek peki?

Ne yazık ki soykırımla ilgili bölümler de tamamen gerçek. Hitler bir milleti sala bindirip sele verdi! 2. Dünya Savaşı’nda yalnızca Yahudiler soykırıma uğramadı. Müslümanlara bile soykırım yapıldı Balkanlar’da.

Ama romanda Balkan halklarının birbirleriyle olan savaşlarını da görüyoruz.

Doğru. Hırvatlar Çetnikler’le savaşıyor. Çetnikler tüm Balkan halkıyla. Yani bir tek düşman Naziler değil. Halklar birbirlerinin de düşmanı aynı zamanda. Zaten o dönem atılan nifak tohumları 1990’lı yılların başında yeşerdi, Bosna-Hersek’te yaşanan katliamı doğurdu.

Haberin Devamı