Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması yaparak daha erken emekli olmak mümkün!

Emeklilik hayali kuran ancak sigortalılık süresini tamamlayamadığı için bu hakkı elde edemeyenler, askerlik borçlanması yaparak ilk sigortalı oldukları tarihi öne çekebiliyor. İşte daha erken emeklilik hakkı kazanabilmek için yapılan askerlik borçlanması ile ilgili detaylar...

Askerlik borçlanması yaparak daha erken emekli olmak mümkün!

Emeklilik konusunda yasaya göre 3 farklı koşul aranmaktadır. Bunlar sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaştır. sigortalılık süresi ilk olarak çalışılmaya başlanan tarihi ifade eder. Burada önemli olan sigorta girişinin yapılmış olmasıdır. Bu tarihten sonra çalışmaya devam edilip edilmediği önem taşımaz.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE İŞE YARAR?

Emekliliğe hak kazanmanın koşullarında en belirleyici olan ilk olarak sigortalı olunan gündür. Çeşitli yasa değişiklikleri ile zaman içinde emeklilik yaşı artırılmıştır ve daha geç sigortalı olanlar daha ileri yaşlarda sigortalı olma hakkı kazanabileceklerdir.

Erkekler, askerlikte geçen sürelerini borçlanarak yani bu günlere ait primleri sonradan SGK'ya ödeyerek ilk sigortalı oldukları tarihi öne çekebilirler. Askerlik yaptığını gösterir belge ile SGK'ya başvuran erkekler, kendi belirledikleri prim tutarını öder ve sigortalılık tarihi öne çektikleri gibi prim gün sayılarını da artırmış olurlar.

2019 ASKERLİK BORÇLANMASI TUTARLARI NE KADAR?

Askerlik borçlanması için minimum tutar günlük 27.28 TL, en yüksek tutar ise 204,65 TL'dir.

Haberin Devamı

Eğer kişi ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gitmişse askerlik borçlanması yaparak askerlik yaptığı tarihe bakılarak emekliliği öne çekilebilir. Sigortalı olduktan sonra askere gidenler ise askerlik borçlanması ile prim gün sayılarını artırır.

Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresince kişi adına sigorta primi yatırılmamış olması gerekir.