Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması erken emekli eder mi?

Milyonlarca çalışan emekli olacakları günü dört gözle bekliyor. Erken emeklilik hayalleri kurarken, erken emekli olmanın da yollarını arıyorlar. Erken emeklilik yolları aranırken en sık sorgulanan konuların başını ise askerlik borçlanması alıyor. Peki askerlik borçlanması erken emekli eder mi?

Askerlik borçlanması erken emekli eder mi?

Emekli olmanın temel şartları yaş, hizmet süresi ve prim günüdür. Hizmet süresi yani sigortalılık süresi, kişinin ilk işe girmesiyle başlar ve çalışsa da çalışmasa da devam eder. Emeklilik için ikinci şart ise ödenen prim sayısıdır. Prim günü kişinin çalıştığı günler için ödenen paradır. Çalışmazsanız ya da borçlanma yoluyla prim ödenmezseniz emeklilik için gerekli olan prim gününüz artmaz. Emeklilik için son şart ise yaştır. Hizmet süreniz ve prim gününüz dolsa da yaşınız dolmadıysa emeklilik hakkı elde edemezseniz. Peki askerlik borçlanması erken emekli eder mi?

Askerlik borçlanması erken emekli eder mi?

Er, erbaş ya da yedek subaylar askerlik borçlanması yaparak erken emeklilik hakkı elde edebilirler. Askerlik borçlanması, borçlanma süresine ilişkin primin SGK’ya ödenmesiyle yapılır.

Askerlik borçlanması yapmak isteyen kişi, SGK’ya askerliğini yaptığına dair belgeyle birlikte başvurarak, askerlik süresi için prim borçlanması yapar. Borçlanacağı süreye ilişkin prim tutarını askerlik borçlanması yapan kişi, kendi belirler.

Haberin Devamı

2019 yılı için askerlik borçlanması yapacak kişinin her bir gün için ödeyeceği en düşük tutar 27,28TL’dir. 360 gün askerlik borçlanması yapacak kişi yaklaşık 8 bin askerlik borçlanması yapar. Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresince kişi adına sigorta priminin ise yatırılmamış olması gerekir.

Askerlik borçlanmasının faydası nedir?

Askerlik borçlanması tek başına erken emeklilik getirmez. Askerlik borçlanması borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısının artmasını sağlar. Yaş ve sigortalılık süresini tamamlayıp, çalıştığı günleri eksik olan kişilerde askerlik borçlanması erken emekli eder.

Örneğin prim gün sayısı 6 ay eksik olan kişi, 6 aylık askerlik süresini borçlanarak emekli olabilir.

Sigortalı olduktan sonra askere giden, askerlik borçlanması yapabilir mi?

İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması yapılabilir. Bu emeklilik tarihini önce çekmez, sadece prim gün sayısını arttırır.

Çalışmaya başlamadan önce askere giden bir sigortalı da askerlik borçlanması yapabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gidebilir ve bu kişinin erken emekli olmasını sağlayabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, ilk sigorta girişi 1 Ocak 2000 tarihinde olan ve askerliğini 1999 yılında, yapan kişi, altı aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir. Sigorta girişi, 1 Ocak 2000’de olduğu için normalde 60 yaşında emekli olabilecek bu kişi, askerlik borçlanması yaparak 58 yaşında erken emekli olma hakkına kavuşacak.

Haberin Devamı

Bağ-Kurlular askerlik süresi boyunca prim ödeyebilir!

İşinin başında fiilen bulunmayan Bağ-Kur’lular, askerlik döneminde primlerini ödemeye devam edebilirler.

SSK’lı çalışanlarda ise, askerlik süresince prim ödenmesi mümkün değildir. Su süre boyunca prim yatırıldığı tespit edilirse fiili çalışma söz konusu olamayacağı için SGK tarafından askerlik süresince ödenen primler iptal edilir.