Gazete Vatan Logo

Askeri yargıdan ‘başörtüye’ vize

Askeri yargı, başörtülü fotoğrafı nedeniyle lojmana giriş kartı çıkartamayan astsubay eşinin başvurusunu haklı buldu. Mahkeme, başörtüsü yasağına gerekçe gösterilen ilgili maddeyi iptal etti.

İstanbul’da görev yaptıktan sonra geçen yıl Ankara’ya taşınan Piyade Başçavuş Hakan Kayabaşı eşi Meral Kayabaşı’yla Etimesgut Lojmanı’nda tahsis edilen lojmanda yaşamaya başladı. Meral Kayabaşı lojmana giriş çıkışlarda verilen ‘TSK Akıllı Kart’ için başvurdu. Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Meral Kayabaşı kart için başvurdu, 12 gün sonra 1. Kara Havacılık Alayı Meydan Hareket Tabur Komutanlığı’ndan gelen yanıtta başvuru talebinin reddedildiği belirtildi. Gerekçe olarak formundaki başörtülü fotoğraf gösterildi. Bu durumun TSK Akıllı Kart Yönergesine aykırı olduğu belirtildi.

Bakanlık: Reddedilsin

Kayabaşı çifti Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) dava açtı. Dilekçede “TSK Akıllı Kart Yönergesinin ilgili bendi hukuka ve hakkaniyete aykırıdır” denildi. Uygulamanın durdurulması ve ilgili maddenin iptali istendi.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı adına gönderilen savunma dilekçesindeyse Çağdaş olmayan, İnkılap Kanunlarına aykırı, siyasi veya dini bir ideolojiyi belirleyen kılık kıyafetle çekilmiş fotoğraflar kullanılamaz ve yüzün tamamı açık olacak, iki kulak ve alın açıkça görülecektir” denilerek davanın reddi talep edildi. Başsavcılık da olumsuz görüş bildirdi.

Maddenin tümü kaldırıldı

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ise 26 Şubat’ta tamamı albaylardan oluşan beş üyenin oybirliğiyle Mural Kayabaşı’na kart verilmemesine neden olan yönetmelik maddesinin iptaline karar verdi. Kayabaşı çiftinin avukatı Mehmet Erkan Akkuş, “Bu kararla, TSK Akıllı Kart sahibi, ordu evleri, gazinolar, sosyal tesisler ve askeri kışlalara girişte kullanabilecek. TSK personeli ve aileleri ile birlikte 1 milyona yakın kişiyi ilgilendiriyor” dedi.