Gazete Vatan Logo

Son Dakika Haberi: Askeri Kaynaklar'dan açıklama! Dakika dakika Cerablus operasyonu

Son dakika haberleri: Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve ABD'nin başını çektiği koalisyon hava kuvvetleri, Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi için Suriye topraklarında operasyon yapıyor. Operasyonla ilgili son dakika gelişmelerini an be an aktarıyoruz

Son Dakika Haberi: Askeri Kaynaklar'dan açıklama! Dakika dakika Cerablus operasyonu

Son Dakika Haberi: Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Bordo bereliler Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor.

İşte dakika dakika Cerablus operasyonu:

ÖSO O BİNALARIN TÜMÜNÜ ELE GEÇİRDİ
*ÖSO güçleri, Cerablus’taki resmi kurumlara ait binaların tümünün kontrolünü ele geçirdi. Fırat Kalkanı harekatı kapsamında, Cerablus ilçe merkezinin yüzde 50’sinde ÖSO, hakimiyet sağladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ilçe merkezinin kontrolünü de ele geçirdi.
Askeri kaynaklardan ve ÖSO komutanlarından alınan bilgiye göre, sabaha karşı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ militanlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan harekatta, en önemli hedef olan ilçe merkezi Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne girdi.
ÖSO güçleri kentte DAEŞ'e ait tuzaklanmış bomba düzeneklerini imha etmeye çalışıyor.
Muhalif komutanlar, taraflar arasındaki çatışmaların şimdilik durduğunu ancak DAEŞ'in intihar saldırıları düzenleme riski bulunduğunu bildirdi.
Zırhlı birlikler eşliğinde öğle saatlerinde Türkiye sınırının güneyinde 3 kilometre içerdeki Keklice köyünü alan ÖSO güçleri, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezine doğru ilerleyerek DAEŞ'i batı ve güney yönünden kuşatmıştı. İlçe merkezinin kuzeyinde Türkiye sınırında TSK'nın yığınak yapmış olması ve doğuda Fırat nehrinin doğal engel oluşturması nedeniyle örgüt kuşatma altına girmişti. Fırat nehrinin doğu yakası halen PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolünde bulunuyor.
TSK'da can kaybı yok
Harekatta gelinen aşamada, TSK tarafında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı.
ÖSO'da ise harekatın ilk anlarında 1 savaşçı hayatını kaybetti, 10'u yaralandı.
Cerablus bölgesine yönelik başlatılan harekatla Türkiye’nin hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.
FATMA ŞAHİN SINIR HATTINDA
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ’Fırat Kalkanı’ operasyonunun devam ettiği Karkamış’ta incelemelerde bulundu.
Sınır hattındaki Karkamış İlçesi’ne gelen Fatma Şahin, burada bir süre incelemelerde bulunduktan sonra gelişmeleri takip eden gazetecileri ziyaret etti. Gazetecilere baklava ikram eden Şahin, Karkamış halkının operasyondan memnun olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Biz hem lojistik destek bakımından, hem de yeni kurulan sahra hastanemize ne yapmamız gerekli diye bakmaya geldik. Sınırın sıfır noktasında halkımızın ne kadar rahatladığını gördük. Çok önemli bir şey, 3 gün önce çok daha tedirginlerdi. Ama bugün Suriye’nin sınırlarını korumak ve sayın başbakanımızın söylediği gibi halkımızın can ve mal güvenliğini korumak için bugün başlatılan operasyon, halkımızı her yönden rahatlatmıştır. İnşallah bu bölge tamamen terör örgütlerinden arındırılarak sınır güvenliğimiz sağlanmış olacak. Operasyonda yaralananlarımız var fakat bunlar Türk askeri değil."
Çatışmalarda yaralanan 3 Suriyeli, Kilis'e getirildi
Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile terör örgütü DAEŞ mensupları arasında çıkan çatışmalarda yaralanan 3 Suriyeli, Kilis'te tedavi altına alındı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, ÖSO unsurları ile DAEŞ mensupları arasındaki çatışmalarda yaralanan 3 Suriyeli, Öncüpınar Gümrük Kapısı'na getirildi.
Sağlık ekiplerince ilk müdahalelerinin ardından Kilis Devlet Hastanesine kaldırılan yaralıların hayati tehlikesi bulunduğu öğrenildi.

*Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ilçe merkezini kuşatarak içine girmeye başladı.

*Suriye'nin Türkiye sınırında DAEŞ kontrolündeki Cerablus ilçe merkezi Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçti. Harekat sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde can kaybı olmazken, çatışmalarda 1 ÖSO mensubu öldü.

*Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ilçe merkezinin girişine kadar ilerledi

*ÖSO'ya bağlı 5 bin kişilik bir kuvvet operasyon kapsamında Cerablus'a ilerliyor

*20 tankın sınırı geçtiği harekatta birlikler sınırdan 70 kilometre içeriye doğru ilerleyecek.

MUHALİFLERİN ELİNE GEÇEN KÖY SAYISI 4'E YÜKSELDİ

*Cerablus'a düzenlenen Fırat Kalkanı operasyonunda, Suriyeli muhaliflerin eline geçen köy sayısı 4’e yükseldi.

*İlerleyişini sürdüren ÖSO'nun Tel Şair, Elvaniye ve Göğüncük köylerini de ele geçirdiği aktarıldı.
Keklice köyüne yerleşen ÖSO buradan doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için köyün çevre güvenliğini oluşturuyor.
Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Keklice Köyü'nün ardından Tel Şair köyü de ÖSO'nun denetimine geçti.
*Cerablus'a düzenlenen Fırat Kalkanı operasyonunda, şuana kadar 46 IŞİD’linin etkisiz hale getirildiği belirtildi..

Haberin Devamı

ÖSO ÖNCE KEKLİCE'Yİ ALDI

Haberin Devamı

*ÖSO, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice köyünü, zırhlı birlikler eşliğinde DAEŞ'ten aldı. ÖSO, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice köyünü, zırhlı birlikler eşliğinde DAEŞ'ten aldı.

Haberin Devamı

Askeri birliklerin bulunduğu bazı bölgelerde karayolları trafiğe kapatıldı. Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ise El Rai Çobanbey kasabasına bayrak diktiği görüldü.

Haberin Devamı

*Askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerdeki Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

*Tank birliklerimiz Suriye sınırından içeri girdiler. Harekat devam ediyor.

* Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vurulmaktadır

*10:256: 81 hedefe 294 atış yapıldı

*09.05: Askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef "tam isabetle" vuruldu.

*08.36: DHA canlı yayınında, Türk tanklarının sınıra iyice yaklaştığı görülüyor. Yol temizleme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

*08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı.

*07.50: Askeri kaynaklara göre 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu.

*07.48: DHA'ya göre tanklar sınıra geldi.

*07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

*07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

*06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.

*06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

*06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi. Bordo berelilerin işaretlediği hedefleri vuruyorlar.

*05.55: Bordo bereliler Suriye'de...

*05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

*04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

*04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ
Operasyonla ilgili Rusya'ya bilgi verildi.

ASKERİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine yönelik başlatılan harekatla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00'te sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, 04.05'te daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45'te topçu ve ÇNRA atışları sona erdi, 06.08'de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10 ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.
BORDO BERELİLER DE GİRDİ
Suriye topraklarına giren özel birlikler arasında, kara ve deniz kuvvetlerindeki askerlerle birlikte bordo bereliler de var.
ÖSO'YA BAĞLI MUHALİFLER ÇATIŞIYOR
Suriye'de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, IŞİD'le Cerablus'ta çatışıyor.
12 hedefin tamamı vuruldu
Topçu ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi.
Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.
Harekat kapsamında geçit açma faaliyetleri de devam ediyor.
Komutanlar harekat merkezlerinde
Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.
Bu arada, harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.
OPERASYONA BU BİRLİKLER KATILDI
Askeri kaynaklar : Askeri harekatına, piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil) katılıyor
İŞ MAKİNELERİ GEÇİT AÇIYOR, TANKLAR SINIRDA BEKLİYOR
Gece saatlerinde ilk olarak iş makineleri geçitler açmaya başladı. Geçitler kara birlikleri ve zırhlı araçların Cerablus'a daha kolay girmesini sağlayacak. IŞİD'in Cerablus çevresine hendekler kazıp mayın döşediği biliniyor.
Sınırın Türkiye tarafında çok sayıda tank konuşlandırılmış durumda. Tanklar ise yoğun bombardıman baskısından kaçarken anlık olarak menzillerine giren ve görünür IŞİD hedeflerini vuruyor.
Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.
YOĞUN HAREKETLİLİK VARDI
Son günlerde askeri yığınağın da yapıldığı Karkamış’a dün birbiri ardına Suriye tarafından IŞİD militanlarının attığı havan mermileri düştü. Gün boyu 7’si ilçe merkezine 9 havan mermisinin düştüğü Karkamış’ta sokağa çıkılmaması uyarıları yapılırken, akşam saatlerinde sınır hattındaki 6 mahallede yaşayanların güvenli bölgelere gitmesi için Gaziantep Valiliği tarafından çağrı yapıldı.
Bu çağrılar üzerine halk Karkamış’ı boşaltırken, kamu görevlileri de 2 gün idari izinli sayıldı.