Gazete Vatan Logo

Askere sitem

"Sizin korumayadığınız Cumhuriyet'e biz sahip çıkıyoruz"

Askere sitem

Antalya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenine alınmayan CHP’liler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, polis barikatını aşarak tören alanına girdi. Cumhuriyet’in 89’uncu yıldönümü nedeniyle Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk koymak isteyen CHP, DSP ve İşçi Partililere polis izin vermedi. Törenin ardından CHP’liler polisi aşarak anıta ulaştı ve çelengi bıraktı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Antalya’da Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenine alınmayan CHP’liler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri tören alanına doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Bir süre sonra çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı grup ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganlarıyla yürüyüşü sürdürdü. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ile Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın da yürüyüşe katılarak gruba destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan grup alana girmek isteyince, polis barikatıyla karşılaştı. Grup, resmi törenin başlamasına kısa süre kala barikatları aşıp alana girdi. Bu sırada Vali Ahmet Altıparmak, gruptakilere sakin olmalarını, aksi halde törenin yapılamayacağı uyarısında bulundu. Grubun sakinleşmesi üzerine resmi törene geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından resmi törenler sona erdi.

Askere sitem

VALİ: TÖREN SABOTE EDİLDİ

Olanlara tepki gösteren Vali Ahmet Altıparmak, “Böyle bir şey olmaz. Burası kabile devleti değil. Kaba kuvvet kullanarak tören alanındaki bariyerleri dağıttılar. Bu provokasyon bile değil, sabotajdır, bir tören sabote edilmiştir. Kimlerin sabote edildiğini gördünüz” dedi. Vali Altıparmak ‘Soruşturma açılacak mı?’ sorusuna ise “Tabii ki açılacak, kim varsa ona açılacak” yanıtını verdi.
Resmi törenin ardından başta CHP ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

CHP’den askere sitem

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Resmi törenin ardından CHP, DSP ve İşçi Partililer anıta çelenk koydu. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı çelenkle anıta ilerlerken tören alanında bulunan askerlere, “Sizin korumanız gereken Cumhuriyet’e biz sahip çıkıyoruz” diye seslendi.

İstanbul’daki resmi tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın anıta çelenk koymasıyla başladı. Bu sırada çelenk koymak isteyen partililere polis izin vermedi. Bariyer dışında bekleyen bir grup, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Cumhuriyet düşmanı Erdoğan”, “Cumhuriyeti kutlamamız yasaklanamaz” sloganları attı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi. Vali ve beraberindekilerin törene katılan öğrencilerle bayramlaşması sırasında CHP, DSP ve İşçi Partililer anıta çelenk bırakmak üzere polisin engelleme çabalarına rağmen bariyerleri aştılar. Bu sırada arbede yaşandı, polis ile grup arasında bazı kişiler yumruklaştı. CHP İstanbul İl Başkanı Salıcı bu sırada tören alanında bulunan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve subaylara dönerek, “Sizin korumanız gereken Cumhuriyet’e biz sahip çıkıyoruz” diye seslendi. Salıcı anıt önünde yaptığı açıklamada, “Burada biraz önce çakma bir tören yapıldı. Sayın memurlar Atatürk’ü kimden koruyorsun. Beş dakikalık törene tahammül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Atatürk’ün korunması gereken kişi sizlersiniz” diye konuştu. Salıcı, askerlere seslenmesiyle ilgili olarak da, “Ordunun yüzde 30’u içeride. Askeri uzmanlar bir ordunun subay ve generallerinin esir alınması ya da iş yapamaz hale gelmesi durumunda o ordunun savaş kabiliyetini yitirdiğini söylüyor. Cumhuriyeti koruyacak merciler şu anda tasfiye edilmiş durumda ama halk burada cumhur, cumhuriyeti koruyacak arkadaşlar” dedi.

’PADİŞAHTAN EMİR ALMAYIZ’ SÖZÜNE GÖZALTI

Antalya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında, polis barikatını aşarak Cumhuriyet Meydanı’na girenler arasında bulunan emekli memur 56 yaşındaki Tahsin Aydoğdu, ’devlet büyüklerine hakaret ettiği’, ’polis barikatını aştığı’ ve ’protokolde olmaması gereken yerde bulunduğu’ gerekçeleriyle gözaltına alındı. Tahsin Aydoğdu sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Emniyet Müdürlüğü’ne giderek, Aydoğdu ile görüştü. Antalya Barosu avukatları Ali Çelik, Murat Bulat ve Baştuğ Çalışır polisin ifade alması sırasında hazır bulundu. Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı ise Tahsin Aydoğdu’nun geceyi nezarethanede geçirmesini, yarın hakim karşısına çıkarılmasını istedi.

CHP Milletvekili Acar, "Ortada bir delil yok. Vali beyi arayıp bu konuyla ilgili konuştum. Protokole saygısız sözler söylemekle suçlanıyor. Ortada işlenmiş bir suç yok, suç kastı yok. Umuyorum yarın serbest bırakılacaktır" dedi.

PROTOKOLE PARMAĞINI SALLAMIŞTI

Tahsin Aydoğdu’nun, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenler sırasında parmağını Vali Ahmet Altıparmak ve protokolün bulunduğu yöne doğru sallayarak, "Padişahtan emir almayız" dediği öne sürüldü.

BAHÇELİEVLER’DE DE KRİZ

Bahçelievler’de de Kaymakam Şevket Cinbir Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Bahçelievler CHP İlçe Teşkilatı üyeleri de büste çelenk bırakmak istedi. Çelengin konulmasına Kaymakam Cinbir izin vermedi. Emniyet güçleri ile gerginlik yaşanmasının ardından CHP’liler çelenk koymayı başardı.

İZMİR’DE ADD’YE İZİN YOK

İzmir’de 13.00’te Alsancak’taki Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma töreni düzenlendi. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Ordusu adına çelenk koydu. ADD yöneticisi Şafak Acar, getirdiği çelengi Atatürk Anıtı’na koymakta ısrar edince gözaltına alındı. Tören bitene kadar polis aracında tutulan Acar sonra bırakıldı.

ZONGULDAK’TA, ANKARA’DAKİ YÜRÜYÜŞE GİDENLERE İZİN VERİLMEDİ

ZONGULDAK’tan, Ankara’da yapılacak Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere yola çıkan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyelerini taşıyan otobüs, kent çıkışında durduruldu. Polis, grubun toplu halde Ankara’ya gitmesine izin vermedi.

ADD Zonguldak Şubesi’ne üye 45 kişi, sabah saat 05.00’te Uzunmehmet Caddesi’nde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle otobüse binen grup, Ankara’ya hareket etti. Polis, otobüsü kent çıkışında durdurdu ve kimlik kontrolü yaptı. Polis, grubun toplu halde Ankara’ya gidemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine polisler ve ADD üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Grup, bir süre sloganlarla uygulamayı protesto etti.

Toplu halde kentten çıkışlarına izin verilmeyen gruptan bazıları kendi araçlarıyla Ankara’ya hareket ederken, büyük bir bölümü ise döndü.

Haberin Devamı