Gazete Vatan Logo

Askere göre onlar kışkırttı!

VATAN’a bilgi veren askeri kaynaklar,Lice’de uyuşturucu tacirlerinin halkı kışkırttığını ifade etti

Askere göre onlar kışkırttı!

Bir kişi aranıyor. Diyarbakır’da 6 ayda 7 ton esrar ve 6 milyon kök hintkeneviri ele geçirildi.

Diyarbakır Lice’de 1 kişinin hayatını kaybettiği olayların, son dönemde artan uyuşturucu operasyonlarına karşı uyuşturucu baronlarının kışkırtmasıyla sonucu gerçekleştiği iddia ediliyor. VATAN’a bilgi veren askeri kaynaklar, bölgede ciddi hint keneviri ve uyuşturucu trafiği olduğunu belirterek, olayın uyuşturucu baronlarının halkı askere karşı kışkırtmasıyla gerçekleştiğini belirtti. PKK’nın da uyuşturucu rantından beslendiği için olaylarda etkili olduğu ifade edildi Halkı kışkırtan bir şahsın Emniyet tarafından arandığı öğrenildi.

MİT destekli operasyonlar

Diyarbakır’da son 6 ay içinde düzenlenen operasyonlarda 6 ton 807 kilo 850 gram esrar ile 5 milyon 897 bin kök hintkeneviri ele geçirildi. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yılın 6 ayında kent merkezi ile ilçelerinde düzenlediği operasyonlarla uyuşturucu ticareti ve ekimi yapan kişilere ağır darbeler vurdu. Bölgede hava destekli yapılan kapsamlı operasyonlarda 1 tonu toz, 4 tonu kubar olmak üzere toplam 5 ton esrar ele geçirildi.

Özellikle Lice, Kocaköy, Hani ve Silvan kırsalı ile Çüngüş’ün Yukarışeyhler beldesi kırsalında hava destekli yapılan ve yaklaşık yüzlerce askerin katıldığı operasyonlarda Milli İstihbarat Teşkilatı ekiplerinin de verdiği desteklerle 5,5 milyon kök hintkeneviri bulunarak, yerinde imha edildi.

110 ton esrar yapılabilir

Ele geçirilen hintkenevirinden yaklaşık 110 ton esrar elde edilebildiği bildirildi. Ayrıca son 6 ay içinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonlarda da 1 ton 807 kilo 850 gram esrar ve 78 ayrı alanda yapılan çalışmada ise 397 bin kök hint keneviri elegeçirildi. Hint kenevirleri yakılarak imha edildi.

Operasyon yapılan köylerde karakol yok

Diyarbakır Lice’de son dönemlerde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonları, daha çok Ortaç, Bağlan ve Yalaza köylerinde gerçekleşti. Geçen yıl yapılan operasyonda, 3 köyde 40 kilometrelik alanda toplam 21 ton esrar ele geçirildi. Üç köy eski adıyla Savat olan Kayacık köyüne oldukça yakın. Bağlan, Yalaza ve Ortaç köylerinde karakol bulunmazken, hepsi de Kayacık Jandarma Karakolu sınırları içerisinde yer alıyor.

Cizre iddiası doğrulandı

Şırnak Valiliği tarafından yalanlanan PKK’nın gençlik yapılanmasının Cizre’de ‘asayiş birimleri’ oluşturup yol keserek kimlik kontrolü yaptığı iddiasını asker doğruladı. VATAN’a bilgi veren askeri kaynaklar, iddia edilen olayın Cizre’de yaşandığını belirtti. Kaynaklar, yol keserek, kimlik kontrolü yapılmasının kısa bir sürede gerçekleştiği belirtildi. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ise, Nur Mahallesi’nden çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bir grubun, yola barikat kurup eylem yapmaya çalıştığını, polisin anında müdahale ettiğini belirterek, “Sözkonusu haberdeki fotoğrafın başka yere ait olduğunu düşünüyoruz. Araştırmamız sürüyor” demişti.

Askere göre onlar kışkırttı

BDP’li başkan: Beraber operasyon yapalım

Diyarbakır Lice’deki protestoda, BDP İlçe Başkanı Harun Erkuş ismi ön plana çıktı. Olayları başlatan ilk kurşunu Mehmet Bedri Kocakaya’nın ateşlediği ve bu kişinin geçen ay yapılan baskınlarda ele geçirilen bilgisayarında uyuşturucu ile ilgili önemli bilgiler olduğu ve Erkuş’un, bu kişiye ait bilgisayarı polisten almak istediği de öne sürüldü.

Tüm bu iddialarla ilgili olarak VATAN’a konuşan BDP Lice ilçe Başkanı Harun Erkuş, kendisi hakkında arama veya yakalama kararı olmadığına dikkat çekerek, iddiaları yalanladı: “Ben çözüm sürecinde uyuşturucu operasyonu kapsamında evlere baskın yapılmasına karşı çıktım. Evlerden alınan özel eşyaların geri verilmesini istedim. Yoksa uyuşturucu oprasyonuna karşı elbette değilim. Gelsinler operasyonları birlikte yapalım. Ulaşamadıkları noktalara biz gidelim. Uyuşturucudan dolayı buralarda artık doğru dürüst üretim bile yapılmıyor. Geçim kaynaklarımız toprak ve hayvancılık bile durdu. Ayrıca Mehmet Bedri Kocakaya’ı da tanımıyorum. Gösteride 2 bin kişi vardı. Kadınlar ve yaşlılar bile vardı.”

Muhtar: Mesele uyuşturucu değil

Gösterinin gerçekleştiği Kayacık Köyü Muhtarı Muhtarı Kadri Çelik, VATAN’a şunları söyledi: “Asıl meselenin uyuşturucu olduğu söyleniyor. Ancak böyle bir şey yok. Köyde eskiden beri jandarma karakolu var. İnsanlar yapılan yeni karakola karşı olduğu için toplandı. Mehmet Bedri Kocakaya da bizim köyden değil. Kendisini tanımıyorum. Bizim köyde uyuşturucu ile ilgili bugüne kadar herhangi bir olay yaşanmadı. Olayın olduğu gün sadece bizim köyden değil, ilçeden ve farklı köylerden de gelenler vardı. Olaylarda ilk silahını ateşleyenin kim olduğunu bilmiyoruz.”

Haberin Devamı