Gazete Vatan Logo

Askerden kaçmak icin uçak kaçırdılar

Tiran-İstanbul seferini yapan Türk Havayolları uçağı, asker kaçağı olduğu belirlenen iki Hıristiyan Türk eylemci tarafından kaçırıldı

Patlayıcı süsü verilmiş bir paketle kokpite giren eylemciler pilottan uçağın rotasını Roma’ya çevirmesini istedi.

Türk Hava Yolları’nın TK 1476 sefer sayılı Çanakkale adlı Boeing 737-400 tipi uçağı, Tiran-İstanbul seferini yapmak üzere 16:20 saatinde Arnavutluk’un başkentinden 5’i Türk, 80’i Arnavut 107 yolcu ve 6 mürettebatla havalandı. Uçak, hiçbir sorunla karşılaşmadan Atatürk Havalimanı’na doğru yol almaya başladı. Uçak saat 17:58’de Yunan Hava Sahası’na girdiğinde Hakan Ekinci, Mahmut Ertaş adlı Türk, ellerinde patlayıcı görünümündeki paketle kokpite girmeyi başardı. Hava korsanları, uçağın yönünün değiştirilmesini istedi, aksi takdirde bombayı patlatacaklarını söyledi. Bunun üzerine, kaptan pilot Mürsel Gökalpuçağın rotasını, hava korsanlarının talebi doğrultusunda İtalya’ya çevirdi. Türk pilot, iki kez “mayday” (kaçırma) sinyali gönderdi. Uçak Selanik’in 25 kilometre kuzeyindeyken Yunan kulesi, pilotla bağlantı kurarak kaçırılma olayını doğruladı. Türk pilot Yunan kule görevlisine, “Uçağımda iki istenmeyen şahıs var. İtalya’ya giderek Papa’ya bir mesaj iletmek istediklerini belirtiyor” mesajını iletti. Ardından 4 Yunan F16’sı derhal havalanarak uçağa Yunan Hava Sahası’nı terk ederken eşlik etti. Yunanistan’ın Korfu adası başta olmak üzere bölgedeki tüm havalimanları da alarma geçirildi.

ROMA’YA İNİŞ İZNİ YOK
Uçak hemen bir u-dönüşü yaparak rotasını İtalya’ya çevirdi. Eylemciler pilota rotayı Roma’ya çevirmesini söylediler. Kaptan Gökalp ve ikinci Kaptan Yavuz Yılmaz, İtalyan hava trafik yetkilileriyle yerel saatle 17.25’te (TSİ 18.25) bağlantı kurdu. Ancak bu kez de İtalyan savaş uçakları havalanarak Boeing 737-400’ü inmeye zorladılar. İtalyan yetkililer ise, uçağın Roma’ya inmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini kaydetti. Ve savaş uçakları sonunda uçağı İtalya’nın güneydoğusundaki Brindisi havalimanına inmeye zorladı. Hava korsanları ile telsizden kurulan bağlantıda eylemciler, eylemi Papa’nın Müslümanlık hakkındaki sözlerini ve Türkiye’yi ziyaretini proteste etmek amacıyla yaptıklarını, uçağı indirdikten sonra teslim olacaklarını söyledi. Uçak sonunda Brindisi Havalimanı’na indiğinde İtalyan güvenlik güçleri havalimanında tam bir abluka başlattı. Tüm uçuşlar durduruldu. Uçağın indiği bölüme yakın olam tüm yolcular başka terminallere kaydırıldı. THY de bu noktada bir kriz masası oluşturarak olayı izleme altına aldı.

YOLCULAR ALKIŞLADI
Eylemciler uçağı indirdikten sonra yolcuları serbest bırakıp teslim olmak için Papa’ya bir mesaj iletmek ve bu mesajın Papa’ya iletilmesini garanti altına almak istediklerini söyledi. Ve silahsız olduğu belirlenen eylemcilerle Brindisi Valisi Mario Taparro arasında pazarlıklar başladı. İtalya İçişleri Bakanı da havalimanına geldi. Korsanlar, İtalyan gazetecilerle görüşmek istediklerini, aynı zamanda Papa’ya yönelik yazdıkları bir mektubun da Vatikan’a aynı gece iletilmesi gerektiğini açıkladı. Vatikan’dan bu saatlerde yapılan açıklamada, “konunun büyük dikkatle izlendiği ve eylemcilerinin taleplerine açıklık getirilmesini bekledikleri” belirtildi. Önce Papa’yı protesto etmek istedikleri zannedilen korsanların gerçek amacı ise sonunda ortaya çıktı.

Asker kaçağı olduğu belirlenen eylemcilerden Hakan Ekinci’nin daha önce Papa’ya bir mektup yazarak, “Hıristiyan olduğunu, Müslüman bir orduda görev yapmak istemediğini” kaydettiği belirlendi.

Hava korsanları, İtalya’dan sığınma hakkı talep ettikten sonra yolcuları serbest bıraktı. Hakan Ekinci, sığınma başvurusu yaptıktan sonra yolcuların tek tek ellerini sıkıp, “Size bu kadar üzüntü ve sıkıntı yaşattığımız için özür dileriz” deyince yolcular da bu sözlere alkışla karşılık verdi.

Leonardo Da Vinci planı devrede
Uçağın kaçırılmasının ardından İtalya İçişleri Bakanlığı, 11 Eylül saldırısından sonra hazırlanan terörle mücadelede planı Leonardo Da Vinci’yi devreye soktu. İtalyan Hava Kuvvetleri alarma geçti. Ülkenin güneyindeki savaş jetleri teyakkuz durumunda geçti. İtalya genelindeki tüm havalimanlarında güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Havaalanlarına giriş ve çıkışlar sırasında aramalar sıkılaştırıldı. Ülke genelinde terör şüphesiyle 10 kişi gözaltına alında. Anti-terör timleri havaalanlarına konuşlandırıldı. THY uçağının indiği Brendisi Havalimanı uçuşlara kapatıldı. İtalyan Carabinieri jandarma gücü ve terörle mücadele timleri uçağın etrafını sardı... Operasyona hazır halde 2 saat boyunca bekleyen İtalyan güvenlik güçleri, pazarlıkların sonuç vermesinin ardından havaalanından ayrıldı.

YOLCULAR HAVADAKİ EYLEMİ ANLATTI...
“Kabin ekibi çok profesyonel davrandı”
Yolculardan Ergun Özköseoğlu olay anını anlattı: Biz hiçbir şeyin farkında değildik. Şapkalı, sweetşörtlü biri kopkpite girdi. Silahı yoktu. Sürekli hosteslere emirler yağdırıyordu. Ama kabin ekibi çok profesyoneldi. Ben yere yatarak, cep telefonumdan konuşarak canlı yayına bağlandım.

Bizi tehdit etmediler panik olmadık
THY uçağındaki Arnavut Sosyalist Partisi’nden Sadri Abazi adlı milletvekili İtalyan News 24 kanalına bağlanarak, “Eylemcilerden biri kokpitte diğer ise kokpit kapısında bekliyor. 30’lu yaşlarındalar. Yolculara yönelik tehdit yok. Panik yok” açıklamasını yaptı.

Telefon görüşmelerini yasakladılar
Cep telefonuyla Arnavutluk’un Top kanalına bağlantı kuran Dimitir Vasi adlı yolcu “Hiçbir şeyin farkında değildik. Kaptan bize uçağı Brindisi’ye indireceğini bildirdi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi” dedi. Vasi, uçuş görevlilerinin de endişeli olduğunu ve telefon görüşmelerini yasakladıklarını söyledi.

İstanbul’da endişeli bekleyiş vardı
Uçakta yakınları bulunanlar ise Atatürk Havalimanı’na koştu. Eşi Erkelijda Tokali’yi bekleyen Cevdet Tokali, eşinin kendisini İtalya’da uçaktan aradığını belirterek “Beni ziyaret etmek için geliyordu. Çok endişelendik. Eşim iyi olduklarını ve bir kötülük görmediklerini söyledi. O zaman içim biraz rahatladı” dedi. Tiran’dan İstanbul’a gelen uçakta annesi olduğunu belirten Elban Hoxha da cep telefonuyla bağlantı kurduklarını söyledi. Annesi Elmiye Hoxha’nın kendisini ziyaret etmek için yola çıktığını dile getiren Elban Hoxha, “Sesi iyi geliyordu. Kendilerine bir şey olmadığını söyledi” dedi.

Vicdani retçiler sahip çıkmadı
Vİcdanİ retçiler adına konuşan Uğur Yorulmaz, korsana sahip çıkmadıklarını açıkladı: “Hakan Ekinci’den www.savaskarsitlari.org sitesine ilk mail 1 ay kadar önce geldi. Kendisi Arnavutluk’tan yazdığını belirtiyordu. Kural olarak bir mail hakaret içermiyorsa yayınlıyoruz. Hakan Ekinci’nin ilk mail’i biraz üslup bakımından sert olmasına karşın yayınladık. İlk tanışmamız böyle oldu. Daha sonra ise ikinci mail’i yolladı ve bu, bayağı şiddet içeriyordu. Bu kez başka bir mail geldi. Burada ise ‘Hakan Ekinci Yunanistan’da ayağından vuruldu’ yazıyordu. Bunları uc uca eklediğinizde mantıksız bir durum ortaya çıkıyor. Askere gitmediğini açıklayan bir kişi uçak kaçırma eylemi yapıyor. Uçak kaçırmak da şiddet eylemidir ve bizden biri değil.”

Papa’nın Türkiye ziyareti iptal değil
Vatikan Sözcüsü Rahip Frederico Lombardi, iki hava korsanının, Kasım’daki ziyareti protesto etmek amacıyla Papa’ya mesaj iletmek istediğini Papa 16’ncı Benedict’e ilettikleri söyledi. Frederico, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Papa’nın Türkiye’ye düzenleyeceği ziyarete ilişkin hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi. Vatikan ülkesinin siyasi lideri olarak Türkiye’ye gelmeyi planlayan Papa 16’ncı Benedict 28 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmed Necdet Sezer’le görüşmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı