Gazete Vatan Logo

Aşıyı reddeden sadece çocuğunu değil, toplumu tehdit eder

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, alüminyum içerdiği gerekçesiyle aşının reddedilmesine ilişkin, “Aşının etkisini artırmak için bir miktar kullanılır ama bu Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerindeki miktar” dedi

Aşıyı reddeden sadece çocuğunu  değil, toplumu tehdit eder

Sağlık bakanı Ahmet Demircan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda soruları yanıtladı. Risk gruplarına karşı aşı tedbir aldıklarına işaret eden Demircan, mevsimsel grip noktasında Türkiye’nin bir baskı ve tehdit altında olmadığını, bu mevsimde görünenin üzerinde bir seviyede olmadıklarını aktardı.

Aşıyla çok ölümü önledik

Demircan, “Aşıyı reddeden bir insanın sadece kendi çocuğunun değil, toplumdaki diğer çocukların sağlığı için de tehditler oluşturacağına dikkati çekti. Demircan, aşı yapılamaması nedeniyle çocuğun uğradığı zararların ömür boyu çocuk üzerinde görülebileceğini de düşünmek gerektiğini dile getirdi. Bakan Demircan, örneğin çocuk felcinin hastalığının çocuğu ömür boyu etkileyen hasarlar bırakacağını, oysa aşılama sayesinde çok başarılı neticeler aldıklarını ifade etti.

Pek çok hastalığı aşılama sayesinde ortadan kaldırdıklarına işaret eden Demircan, şu görüşlere yer verdi, “2001’de kızamık vakası sayımız 30 bin 509. 2016 yılında bu sadece 9. Bu artık elimine olma noktasına geliyor. 19 yıldır bizim çocuk felci vakamız yok. Çocuk felciyle, rahatsızlığıyla duçar olmuş çocuğumuz yok. Bu, fevkalade sevindirici bir şey. Dünya üzerinde büyük salgınlara, ölümlere neden olan bu hastalığı dünya elimine etti. Bunda Türkiye de öncü ülkelerden biridir. Hatta çiçek açısının ilk uygulayıcısı bizim toplumumuzdur. Osmanlı zamanında bir şekilde uygulamışız. 2004 yılından bu yana difteri vakası yok. Sadece 2011 yılında 1 vaka var o da ölümle sonuçlanmış. Aşısız biri. Tamamen aşıyla ilgili. 2016 yılında ikisi ölümle sonuçlanan 22 tetanoz vakası var. Bu çok düşük ve işin ilginç tarafı 22 vakanın tamamı da aşıyı reddetmiş, yaptırmamış. Aşı, toplum sağlığı üzerinde fevkalade koruyucu bir önlem, buna karşı çıkmak fevkalade sakıncalı.”

Haberin Devamı

Bakan Demircan, bir insana yaşamı boyunca tüm aşılar uygulandığında verilen toplam alüminyum miktarının 4,25 miligram olduğunu, içme suyunda, hazır suda, mide ilaçlarında da bu maddenin olduğunu kaydetti.

4 hasta Zika’dan tedavi gördü

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de şuana kadar 4 kişide Zika virüsü görüldüğü belirtildi. Bu kişilerin ortak özelliği ise virüse Küba’dan yakalanmaları. İlk vaka 5 Eylül 2017 tarihinde Küba’ya seyahat etti. Burada Havana ve Varadero bölgelerine seyahat etti. 14 Eylül 2017 tarihinde Venezuela üzerinden İstanbul’a dönen çift 26 Eylül 2017 tarihinde döküntü, kırgınlık, halsizlik, eklem ağrısı, ateş şikayetleri ile hastaneye başvurdu. 17 Ekim 2017 tarihinde ise Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve T.C.Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Merkez Laboratuvarı tarafından yapılan incelemelerde Zika virüsüne rastlanıldı.
2 vaka da İstanbul’da görüldü
İkinci vakada 23 Ekim 2017 tarihinde yine İstanbul’da görüldü. 17 Eylül 2017 tarihinde Küba’da Havana ve Varadero bölgesini ziyaret eden çift 1 Ekim 2017 tarihinde ateş üşüme, titreme, lenf bezlerinde şişlik, döküntü, eklem, kas, bel ve baş ağrısı şikâyetleri yaşadı. 7 Ekim’de hastaneye başvuran ve Küba’da sivrisinek sokmalarına maruz kaldıklarını belirten çiftin kanında 23 Ekim 2017 tarihinde zika virüsüne rastlanıldı.
2 vakada da virüsün tespit edilmesinin ardından gerekli tedaviler yapıldı.

Haberin Devamı