Gazete Vatan Logo

Asırlık dev çatırdıyor

ABD’deki banka krizinin izleri henüz silinemezken Avrupa bankacılık sisteminden de kötü kokular gelmeye başladı. Alman bankacılık devi Deutsche Bank’ın ayakta zor durduğu iddiaları ayyuka çıktı. Dün de Alman Hükümeti’nin bankayı kurtarmak için yüzde 25 ortak olacağı iddiası ortaya atıldı

Asırlık dev çatırdıyor

Bir süredir zor durumda olduğu ve sermayesini erittiği iddialarına cevap vermekle meşgul olan Deutsche Bank için dün daha kritik bir süreç başladı. Alman Hükümeti’nin zor durumda olan Deutsche Bank’ı kurtarma konusunda çalışma içinde olduğu öne sürüldü. Piyasa değeri son 6 ay içinde yüzde 50’den fazla değer kaybeden Deutsche Bank ise bu iddiaları bir kez daha reddetti.

İddia Die Zeit’ten

Die Zeit gazetesi, Alman Hükümeti ve finans çevrelerinin, ABD tarafından 2008 yılında yaşanan mali krizde usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde 14 milyar dolar ceza kesilen Deutsche Bank’ı kurtarma planı hazırladığını yazdı. Habere göre, Berlin, Brüksel ve Frankfurt üçgeninde üst düzey bürokratlar, ihtiyaç duyulması halinde devreye girecek bir plan üzerinde çalışıyor.

Hazırlanan planın, Almanya’nın ve Avrupa’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank’ın ihtiyaç duyduğu kaynakları kendi imkanları ile bulamaması durumunda devreye girmesi öngörülüyor. Hazırlanan kurtarma planının, acil durumda bankaya ait bazı birimlerin Deutsche Bank’ı sıkıntıya sokmayacak değerler üzerinden başka bankalara satılmasını ve daha büyük mali sıkıntı içine girmesini önlemeyi amaçladığı belirtiliyor. İddiaya göre, gerekirse satış işlemlerinin devlet garantisi altında yapılması da öngörülüyor.

Haberin Devamı

Alman Hükümeti içerisinde sıkıntı içinde olan bankaların AB mekanizması ile düzlüğe çıkartılmasının tercih edilmesi üzerinde durulsa da, acil durumda Alman devletinin de doğrudan devreye girebileceği belirtiliyor.

CEO Cryan: Desteğe ihtiyacımız yok

Alman Hükümeti’nin Deutsche Bank’a sermaye koyma tahhüdü karşılığında yüzde 25 ortak olacağı yönünde iddialar olsa da Deutsche Bank CEO’su John Cryan, devlet yardımı ve sermaye artırımının gündemlerinde olmadığını açıkladı. Bild Gazetesi’ne konuşan Cryan, devlet yardımına ihtiyaç duymadıklarını söyledi. Kendisinin Başbakan Angela Merkel ile devlet yardımını konuştuğu yönündeki iddiaları reddeden Cryan,”Başbakandan hiçbir zaman yardım talep etmedim. Bu yönde imada dahi bulunmadım” dedi.

Haberin Devamı

Bankaya 935 milyon sterlinlik nefes

Deutsche Bank, bağlı ortaklığı Abbey Life adlı sigorta şirketini Phoenix Group Holdings’e 935 milyon sterlin karşılığında sattı. CEO Cryan, varlık satışının bankanın sermaye pozisyonunu güçlendireceğini söyledi.