Gazete Vatan Logo

Aşırı kilolulara tiroit uyarısı

Dr. Halil Kalli, tiroit hastalığının özellikle aşırı kilosu bulunanlarda görüldüğünü belirterek, uyarılarda bulundu.

Aşırı kilolulara tiroit uyarısı

Dr. Halil Kalli, tiroid hastalığının belirtileri, etkileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. Tiroid'in kıkırdağın alt tarafındaki tiroid bezi tarafından salgılanan hastalık olduğunu belirten Kalli, "Tiroid bezi iki lobdan oluşur sağ ve sol lob olmak üzere. Bunlar da T3 ve T4 dediğimiz 2 tane hormon salgılar. Bu hormonların az veya çok salgılanmasına bağlı olarak kandaki düzeylerine bakılarak hipotiroid yada hipertiroid dediğimiz hastalıklar oluşur. Kanda T3 ve T4 hormonlarının az görülmesi hipotiroidi denilen hastalığı meydana getirir. Bu durumda da hiprofiz bezinden T3 ve T4 hormonlarını düzenleyen TSH hormonunun salgısı artar ve TSH yükselmeye başlar. TSH yüksekliği hipotiroidinin en önemli göstergesidir” dedi.

"ÇOK YAYGIN OLARAK GÖZE ÇARPIYOR"

Tiroit hastalığına iyot eksikliğinin sebep olduğunu söyleyen Dr. Halil Kalli, “Tiroit hormonları sindirim, kalp fonksiyonları, vücut metabolizması, kemik metabolizması, adet döngüsü gibi birçok organın, bir çok fonksiyonun temelini düzenleyen hormondur. Başlıca sebebi de iyot eksikliğine bağlıdır. 1987 yılından sonra tuzlara Sağlık Bakanlığı tarafından iyot katılmasından sonra ülkemizde tiroit hastalıklarının sayısı gittikçe azalmıştır. Ama hala birçok bölgede tiroit hastalıkları çok yaygın hastalık olarak göze çarpmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"HORMONLARIN AZ ÇALŞMASI HASTALIĞA SEBEP OLUYOR"

Dr. Kalli, hastalığın kimlerde görüldüğü ile ilgili ise, “Özellikle aşırı kilolu olanlar, kabızlık gibi sorunları olan kimselerde, vücut metabolizmasını yavaşlatan durumlarda tiroit hormonunun az çalışmasından şüphe edebiliriz. Tiroitin başlıca sebebi iyot eksikliğidir. Bunu söylemiştik ama gebelik, radyasyona maruz kalma gibi birçok sebep de tiroit hormonlarının az çalışmasına sebep oluyor. Tiroit hormonları az çalıştığı zaman dışarıdan T3 ve T4 hormonu takviye ederek hastalığı önleme yoluna gidiyoruz” şeklinde konuştu.

"İLAÇ KULLANIMIYLA ÖNLENEBİLİR"

Tiroit bezlerinin az çalışması kadar fazla çalışmasının da hipertiroit hastalığına neden olacağını aktaran Dr. Kalli, “Tam tersi olarak T3 ve T4 hormonlarının fazla çalışması da hipertiroiti olarak adlandırdığımız bir hastalığa yol açar. Bu durumda da tiroit bezleri fazla çalıştığı için kalp ritminde artma, kilo kaybı, ağız kuruluğu, saç dökülmesi, saçlarda kırılganlık gibi birçok belirtilere sebep olabiliyor. Onun da sebebini yüzde yetmişi graves dediğimiz bir hastalıktır. Graves hastalığı veyahut tiroit bezinin aşırı çalışması durumu tiroit bezinin yani tiroit hormonlarının salınımını önleyecek ilaç kullanımıyla önlenebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı