Gazete Vatan Logo

Asıl şimdi bayram!

Ankara-Şam-Beyrut üçgeninde yürütülen müzakereler sonuç verdi

Beyrut’ta esir tutulan THY pilotları 2.5 ay sonra özgürlüklerine kavuştu. Pilotların aileleri müjdeli haberi alınca “Bize asıl şimdi bayram” dedi

Başbakan Erdoğan’ın Beyrut’ta 2.5 ay önce kaçırılan THY pilotları Murat Ağca ve Murat Akpınar’ın eşlerini arayıp ‘Mutlu sona çok yakınız’ müjdesini vermesinin ardından dün sabah saatlerinde kurtuluş operasyonu başladı. THY pilotlarını kaçıran İmam Rıza’nın Ziyaretçileri adlı örgüt üyeleri pilotları bırakmak için 1.5 yıldır Suriyeli muhalifler tarafından esir tutulan 9 Lübnanlı hacının serbest kalmasını talep ediyordu. Hacıları elinde tutan Suriyeli grup ise Beşar Esad’ın güvenlik güçleri tarafından yakalanan ve Suriye hapishanelerine atılan arkadaşlarının serbest kalmasını talep ediyordu.

Tümgeneralin çabası

Yani pilotların serbest kalması bu üçlü takasın başarıya ulaşmasına bağlıydı. Aylar süren müzakere sürecinde Lübnanlılar Esad’ı, Türkiye de Suriyeli muhalifleri iknaya çabaladı. Daha önce Lübnan’da kaçırılan bir Türk TIR şoförünün de kurtarılmasında rol oynayan Lübnanlı güvenlik şefi Tümgeneral Abbas İbrahim kişisel olarak Ankara-Şam-Beyrut arasında mekik dokudu. Önceki gece Lübnan Cumhurbaşkanı’nın telefonuyla Katar da Suriyeli muhalifler üzerindeki etkisini kullanarak pazarlıklarda arabulucu oldu. Ve sonunda çetin müzakereler başarıya ulaştı.

127 kadın direnişçi

Esad, aralarında ‘çok önemli bir isim’ olarak nitelendirilen Suriyeli kadın direnişçi lideri Tall al-Mlouh’un da bulunduğu 127 muhalifi serbest bırakmayı kabul etti. Önceki gece pazarlıkların mutlu sonla noktalanmasının ardından Lübnanlı general İbrahim Lübnanlı hacıları teslim almak üzere Suriye’ye gitti ve anlaşmaya son noktayı koydu. Ardından muhaliflerin isteği üzerine İstanbul’a uçarak hacıları Suriyeli muhaliflerin İstanbul’daki yönetim kadrosuyla birlikte beklemeye başladı. Bu arada görüşmelerde arabulucu rolü üstlenen bir başka isim olan Katar Dışişleri Bakanı da İstanbul’a geldi.

Adana’dan Beyrut’a

Hacılar gece geç saatlerde Suriye’den önce Adana’ya ardından da İstanbul’a getirildi. 9 Hacı, İstanbul’dan Beyrut’a doğru özel uçakla yola çıkarken Lübnanlı Tümgeneral tarafından teslim alınan Türk pilotlar da askeri helikopterle Refik Haririr Havaalanı’na götürüldü. Lübnan’daki Türk büyükelçisi de kendilerine eşlik etti. Hacıları taşıyan uçakla Türk pilotları taşıyan uçak İstanbul ve Beyrut’tan aynı anda havalandı. Tüm rehineler kendilerini bekleyenlere kavuştu.

Başbakan karşıladı

Türk pilotları Murat Akpınar ile Murat Ağca’yı taşıyan Katar uçağı dün saat 23.10’da İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Pilotları havalimanında Başbakan Erdoğan karşıladı. Pilotların aileleriyle birlikte aprona girerek, uçağın merdivenlerinin önüne giden Erdoğan, pilotlara “Geçmiş olsun” ve “Hoşgeldiniz” dedi. Uçağa girerek kısa bir süre içeride kalan Başbakan Erdoğan, pilotlar ve aileleri ile uçağın önünde bir süre görüştü. Karşılamaya, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı.

‘Katar muhaliflere fidye parası ödedi’

Lübnan basınına konuşan kaynaklar müzakereler sırasında Suriyeli muhaliflere bir fidye de ödendiğini iddia etti. Rakam konusunda açıklama yapmadı ancak Lübnanlı kaynaklar fidye Katar tarafından karşılandığını belirtti. Tüm bu gelişmelerin ardından THY pilotları için heyecanlı bekleyiş başladı. Hacıların saat 19:00’da aileleriyle buluşmasının ardından pilotlar da özgürlüklerine kavuştu.

Gül ailelere teşekkür etti

CUMHURBAŞKANI Gül, Türk pilotlar Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın eşleri Dilek Akpınar ile Nur Ağca’yı telefonla aradı. Dilek Akpınar, Gül’e “Bizim bayramımız yeni başlıyor” dedi. 28 Ağustos’ta Tarabya Köşkü’nde iki pilotun ailelerini kabul etmiş ve soğukkanlı olmalarını, metanetli davranmalarını ve devlete güvenmelerini istemişti. Telefonda görüştüğü Dilek Akpınar’a o görüşmeyi hatırlatan Gül, “Siz de o şekilde davranarak çok sağduyulu davrandınız ve bize yardımcı oldunuz” diyerek teşekkür etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da iki pilotun ailelerini arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Lübnan’da da sevinç

Lübnan hükümeti, hacıları Beyrut Havalimanı’nda karşılamak için hacıların ailelerinin de katılımıyla tören düzenledi. Hacıların bırakılması için büyük çaba gösteren Lübnanlı güvenlik şefi Tümgeneral Abbas İbrahim’in posterlerini taşıyan aileler 1.5 yıldır görmedikleri yakınlarını görünce gözyaşlarını tutamadı.


İki haftalık takas trafiği

THY pilotlarının özgür kalmasını sağlayan süreç, özellikle son iki haftada hızlandı...

- 8 Ekim: Lübnan basını 9 hacının serbest bırakılacağını iddia etti. El Ahbar gazetesi Suriye’nin Azaz bölgesinde tutulan Lübnanlı hacıların Suriye-Türkiye sınırında güvenli bir bölgeye getirildiğini iddia etti.

- 9 Ekim: Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, 9 Ağustos’ta Beyrut’ta kaçırılan Türk pilotların durumunun iyi olduğunu söyledi.

- 14 Ekim: Pilotların yeni görüntüleri Lübnan televizyonu LBC’de yayınlandı.

- 15 Ekim: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, pilotların iyi olduklarına yönelik görüntülerin yayınlanması için Lübnan Başbakanı ve Meclis Başkanı’na baskı yapmaları konusunda talepte bulunduğunu söyledi.

- 16 Ekim: Şerbil, “Pilotlar için kısa sürede olumlu haber alacağımızı umut ediyoruz” açıklamasını yaptı.

- 17 Ekim: Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim, Akpınar ve Ağca için gizlice Türkiye’ye geldi, başta MİT olmak üzere ilgili birimlerle görüştü.

- 18 Ekim: İbrahim, görüşmelerin ardından Şam’a gitti. Şerbil, İbrahim’in hacıların serbest kalması için görüşmeler yapacağını, Lübnanlı hacılar karşılığında serbest bırakılması istenen Suriyelilerin isim listesini de Esad yönetimine teslim edeceğini söyledi.

- 18 Ekim: Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında bayramın ikinci gününde Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Kuzey Kasırgası Tugayı’na bağlı 85 militanın Öncüpınar civarında sınırı geçip kendiliklerinden teslim olduklarını bildirdi. Açıklamada militanların 84’ünin silahlarına el konulmasının ardından gece yarısı yeniden Suriye’ye gönderildiği belirtildi.

-18 Ekim: Şerbil, “9 Lübnan vatandaşı, ülkelerine teslim edilmek üzere önümüzdeki saatlerde Türkiye’de olacak. Lübnan’da kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılması ise yakın” dedi.

- 19 Ekim: Ve tüm görüşmeler sonunda hem 9 hacı hem de pilotlarımız serbest bırakıldı.

Haberin Devamı