Gazete Vatan Logo

Aşı çatlağı

Aşı Türkiye’yi ikiye böldü

Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı kampanyayla hükümetin tek ses olduğu düşünülüyordu. Ama Başbakan’ın “Ben aşı olmayacağım” çıkışıyla kafalar iyice karıştı

Türkiye’nin en iyi hastanelerinde görevli uzmanlara sorduk: “Aşı olalım mı, olmayalım mı?” Çoğu, ’Risk grubundakiler kesinlikle aşı olmalı’ dedi. Ancak kimi de yan etki konusunda şüpheli

Aşının faydası, olası yan etkilerinden daha büyük

* TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ: Türkiye’nin bir Ulusal Pandemi Planı var. Birçok ayrıntıyı içeren bu planda, ilgili otorite olarak Sağlık Bakanlığının yeri tartışılmaz. Ne yazık ki bu süreçte Sağlık Bakanlığına yönelik ciddi bir güvensizlik hakim. Başbakan’ın aşı olmayacağını açıklamasıyla ulaştığı noktanın telafisi mümkün değil. Çünkü aşının faydası, olası yan etkilerin yol açacağı zarardan çok daha büyük.

Olumsuz bir kanıt yok

* GAZİ ÜNİV. TIP FAK. ENFEKSİYON ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF. ESİN ŞENOL:
Öncelikle risk grubu çok yüksek sağlık personelini aşıladık. Ben de aşılandım. Toplam 3 bin personelimiz var. Yeni aşı talebinde bulunduk. Aşıyla ilgili aslında bilimsel olumsuz bir kanıt yok. Yorum farkları söz konusu. Aşının içindekiler bizim bildiğimiz maddeler. Yan etkilerin olması kaçınılmaz tabii. Bakanlık bize yeni aşı gönderdiği zaman isteyen diğer personel de aşı olacak.

Grip aşısından farksız

* ANKARA ÜNİV. TIP FAK. ÇOCUK ENFEKSİYON HAS. ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ERDAL İNCE:
Elimizdeki mevcut bilgilere göre domuz gribi aşısının mevsimsel grip aşılarına göre daha farklı ya da daha fazla bir yan etkisi yok. Aşının belirlenen risk grubundaki herkese yapılması gerekiyor.

Yan etkisiz aşı olmaz

* HACETTEPE ÜNİV. ÇOCUK ENFEKSİYON HAS. ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. MEHMET CEYHAN:
Bu bütün dünyada olan şey; yeni bir şey çıkınca insanlar şüpheyle yaklaşır. Bilim adamlarınınki de gayet doğal. Olayın şekli değiyor ölü sayısı artıyor, katlanarak da artacak. Ölüm sayısı arttıkça insanların düşüncelerinin düşüneceğini düşünüyorum. Aşının riskleri, yan etkisi olmaması mümkün değil. Genel kuraldır. Yan etkisi olmayan ilacın etkisi olmaz. Hastalığın risklerinin ağır bastığını görüyorum ve aşının yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Salgın var, aşı olmalı

* SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİV. TIP FAK. ENFEK. HAS. ANABİLİM DALI BAŞK. PROF. DR. GÜLER YAYLI:
Domuz gribi de normal bir mevsimsel girip şeklindedir. Nasıl ki grip olmamak için aşı vuruluyorsak, domuz gribi olmamak için de bu aşının vurulması gerektiğini düşünüyorum. Ortada bir salgın var. Bu aşı da salgının önüne geçmek için geliştirildi. Bu aşının yan etkileri, kısa süreliğine ateş, kolda ağrı ve halsizlik. Aşı olursanız bunları yaşayacaksınız ama domuz gribi olursanız ölüm gibi bir sonucu bulunan riskle karşılaşacaksınız. Yüzde birlik bir ölüm riskiniz olacak. Kaldı ki, hiçbir aşı sıfır zararsız değildir. Vurulduğumuz her aşının mutlaka bir yan etkisi vardır. Bu aşının da diğer aşılardan farkı yok. O zaman diğer aşıları da yaptırmayalım...

Hamileyim, olacağım

* KADIKÖY ŞİFA HASTANESİ UZMANI DR. AYLİN İZAT LİCEOĞLU:
“Kesinlikle aşıyı tavsiye ediyoruz. Ben hamileyim, risk grubundayım ve aşıyı olacağım. Hastane olarak, sağlık Bakanlığı’ndan biz de aşımızı aldık ve kendi sağlık personelimize de aşı yapacağız. Aşı ile ilgili olarak, bilimsel verilere göre ve benim üniversitelerden kendi edindiğim verilere göre çıkan sonuç, aşışın kesinlikle yapılması yönünde. Ama tabii ki hiçbir ilaç yüzde 100 güvenilir değildir. Aşıyla ilgili tartışmalar spekülasyon halinde. Elbette milyonlarca kişiyi aşılarsanız içinden 2-3 kişi rahatsızlanabilir. Ama bunlar çok normal. Hastalık daha tehlikeli. Aşı yapılmazsa, virüs kırıp geçirmeye başlayacak.

Biyolojik silah değil

* GAZİ ÜNİV.TIP FAK. İMMÜNOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. VEDAT BULUT:
Mevsimsel griple domuz gribi arasında fark yok. Ölenler domuz gribinden değil, kronik hastalıklardan ölüyor. Domuz gribi tetikliyor. 42 milyon aşıdan 24 milyonu risk grubuna aşılanabilirse ölüm azalacaktır. Vatandaş aşı yaparsa ölüm oranı da azalacak. Avrupa İlaç Değerlendirme Kurulu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de aşıyı onayladı. İlk yapılan ülke de Türkiye değil. Komplo teorileri gereksizdir. Aşı biyolojik bir silah değildir.

Risk grubuna yapılmalı

* ÖZEL MEDİCAL PARK HASTANESİ UZMANI DOKTOR SALİHA PINAR KEPEKÇİ:
Ben kesinlikle Sağlık Bakanlığı’nın ağır hastalık için risk grubuna aldığı kişilere domuz gribi aşısının yapılması taraftarıyım. Ancak başka ilaçlara, yumurtaya, aspirine alerjisi olanlarla, kas grubu hastalığı bulunanlara aşı yapılmamalı. öğrenmeli. Ancak toplumun bir kısmı aşı olur bir kısmı olmaz ise bağışıklık için gerekli verimlilik sağlanamaz. Çünkü aşı olup bağışıklık kazanan kişiler virüsü taşıyıcı olarak aşı olmayanlara bulaştırabilir. Biz zaten Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin uyguladığı yöntemleri takip ediyoruz.

Haberin Devamı