Gazete Vatan Logo

Ashab-ı Kehf’e büyük ilgi

Kur’an’ı Kerim’de Kehf Suresi’nde geçen ve halk arasında ‘Yedi Uyurlar Mağarası’ olarak bilinen Tarsus’taki Ashab-ı Kehf Mağarası’nın ziyaretçileri ramazanda arttı

Ashab-ı Kehf’e büyük ilgi

Putlara tapmayı reddederek dönemin hükümdarından kaçıp sığındıkları mağarada 309 yıl uyudukları rivayet edilen 7 gencin hikayesinin geçtiği yer olduğuna inanılan Mersin’in Tarsus ilçesindeki Ashab-ı Kehf Mağarası, Ramazanda ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Kur’an-ı Kerim’de Kehf Suresi’nde bahsi geçen ve tüm dünyada ‘Yedi Uyurlar Mağarası’ olarak bilinen mağaranın tam nerede bulunduğuyla ilgili kesin bilgi bulunmuyor.

Dünyanın çeşitli kentleri ile Mersin’in Tarsus ve Kahramanmaraş’ın Afşin ilçelerinde de Ashab-ı Kehf’e atfedilen mağaralar yer alıyor. İbadetlerini sürdürmek ve putlara tapmamak için dönemin hükümdarı Dakyanus’un zulmünden kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş’un sığındıkları bu mağarada 309 yıl uyudukları rivayet edilirken, köpekleri Kıtmir’in de bu süre zarfında gruba eşlik ettiğine inanılıyor.

İlgi çekici hikayesi, mistik havası ve ilginç sarkıtlarıyla öne çıkan Tarsus’taki mağara ise ramazan ayını kutsal yerleri ziyaret ederek değerlendirmek isteyenlerle dolup taşıyor. Ziyaretçiler, Ashab-ı Kehf Mağarası’nda, 7 gencin uyuduğuna inanılan bölmeleri gezip dua ediyor. Bazı ziyaretçiler de ibadetlerini, mağaranın üzerindeki mescitte namaz kılarak gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Burada büyük dersler var

Tarsus Müftüsü Hayri Erenay, Tarsus ve İslam kültürü denilince ilk akla gelen yerlerden birinin Ashab-ı Kehf olduğunu söyledi. Olayın, bugün bile insanlık için büyük dersler taşıdığını ifade eden Erenay, “Ashab-ı Kehf 7 gencin, tevhit için çıktıkları yolda, imanı terk etmek yerine, toplumu terk edip, imanı korumayı yeğleyen bir çıkış hareketidir” dedi, sözlerine şöyle devam etti:

“Ashab-ı Kehf, 7 gencin, insanları vurup kırmadan, imanlarına engel olmak isteyenlere karşı fiziki bir şiddet kullanmadan dik bir duruş, imanlı bir duruşla yaptıkları hicret hareketleri ve akabinde 309 yıl sonra ölmeyip yeniden uyandırılmalarıdır. Gençlerin, yüzyıllar sonra uyandırılmalarının ardından Tarsus’a alışverişe geldiklerinde ellerindeki paraların, 300 sene önceki kralın paraları olmasından dolayı tanınmalarından sonra, mümin olan o dönemin yöneticisinin kendilerini mağaraya kadar takibe aldırmasıyla, onların kaybolan 7 mukaddes, inançlı genç olduğunun anlaşılmıştır.”

Haberin Devamı

Kehf Suresi’nde, gençlerin uyandırıldıktan sonraki akıbetiyle ilgili bir işaret bulunmadığını aktaran Erenay, 309 yıllık uykunun Allah’ın bir hikmeti olduğunu ifade etti.