Gazete Vatan Logo

Asgari ücrette son teklif ne kadar? Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2 Aralık Pazartesi günü ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon toplantısının ardından, asgari ücret çalışanları 2020 yılında asgari ücrete gelecek zam oranlarını araştırmaya başladı. Asgari ücret zam oranının ne kadar olacağı henüz belli değil. Peki asgari ücrette son teklif ne kadar? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci ve üçüncü toplantısını ne zaman yapacak? Asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

Asgari ücrette son teklif ne kadar? Asgari ücret ne kadar olacak?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya geldiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret konusunda henüz bir zam oranı belirlemedi. Komisyon aralık ayı içerisinde iki kez daha toplanacak. Asgari ücret konusunda teklifler ise peş peşe geliyor. Peki, Asgari ücret ne kadar olacak? Sendikaların asgari ücret teklifleri ne kadar?

ASGARİ ÜCRETTE SON TEKLİF NE KADAR?

TÜRK-İŞ

Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama TÜRK-İş’ten gelmişti. TÜRK-İş yaptığı açıklamada asgari ücretin en az 2 bin 526 TL olması gerektiğini bildirdi.

HAK-İŞ

HAK-İŞ ise asgari ücret konusunda, ‘’Biz asgari ücretin bir çalışan adına değil, evli ve iki çocuğu olan bir işçi ailesi adına belirlenmesini istiyoruz. Türkiye’de asgari ücret Batılı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi istisnai bir ücret değildir. Toplam çalışanların yüzde 45’inin asgari ücretle çalıştığı bir ülkeden bahsediyoruz. Aileleriyle beraber düşünüldüğünde 25 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz.’’ Açıklamasında bulunarak, asgari ücret tespiti konusunda kendi belirlediğimiz rakamlar değil, 3 konfederasyonla birlikte belirlediği rakamlar göz önünde bulundurulmalıdır’’ dedi.

Haberin Devamı

DİSK

DİSK ise, geçim ve milli gelir artışı dikkate alındığında 2020 yılında asgari ücretin en az net 3 bin 200 olması gerektiğini ifade etti.

BBP

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, asgari ücretin bütçe artış oranıyla doğru orantılı olması gerektiğini belirterek, "2019-2020 arasındaki bütçe artış oranı yüzde 22,5. Bu hesaplamayla bu yıl asgari ücretin 2 bin 475 lira olması’’ gerekiyor.

İYİ PARTİ

Asgari ücretlilerin en önemli kesim olduğunu ve mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirten Ağıralioğlu, "Asgari ücretlilere makul bir iyileştirme bekliyoruz" dedi.

SP

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise, sendikaların masaya otururken çok yüksek rakamları talep edemeyebildiğini, ancak Türkiye'de bu sorunun yıllık görüşmelerle çözülemeyeceğini kaydederek, "Sendikalar da hazırlık yapacak, devlet de hazırlık yapacak. Söz gelimi, '10 yıllık bir perspektifte asgari ücret ne olacak' diye görüşecekler. Asgari ücretin normal şartlarda yoksulluk sınırında olması gerekir.’’ Açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI TARİHLERİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 10 Aralık’ta işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Üçüncü toplantısını ise 17 Aralık’ta işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK) yapacak.

Komisyonun dördüncü ve son toplantısının ise Bakanlığın ev sahipliğinde, bu ayın son haftasında yapılması planlanıyor.

2020 yılı asgari ücreti zam oranı açıklamasının 23-27 Aralık tarihleri arasında yapılması bekleniyor.