Gazete Vatan Logo

Asgari ücretli bu yıl 325 milyon liralık vergi iadesi alacak

Vergi iadelerinde bu yıl düşük gelirlilerin yüzünü güldürecek yeni bir uygulamaya geçildi. 2 milyar lira maaş alan bir çalışanın KDV iadesi yarı yarıya azalırken, asgari ücretli bu yıl 135 değil, 325 milyon alacak

Bu yıl vergi iadesinde asgari ücretlinin yüzü gülecek, yüksek gelir grubundakilerin aldığı iade tutarı üçte bire inecek. Yeni düzenleme ile ücretlilerin vergilendirilmesinde özel gider indirimi uygulamasının yerine vergi indirimi getirildi. Buna göre çalışanlar, topladıkları fatura ve fişlerin ilk 3 milyar lirası için yüzde 8, 3 ile 6 milyar arasına yüzde 6, 6 milyar lirayı aşan bölüm için ise yüzde 4 vergi iadesi alacak.

Maaş yükseldikçe oran düşüyor
Yapılan yeni düzenleme, asgari ücretlinin eski sisteme göre daha fazla, yüksek maaş alanların ise daha düşük vergi iadesi alacağı anlamına geliyor. Maaşı 750 milyon liraya kadar olanlar artık geçmiş yıllara göre daha fazla vergi iadesi alacak. Yani eski sistemde asgari ücretle çalışan bir kişi 2004 yılında 135.5 milyon lira vergi iadesi alırken, 2005 yılında rakam 325 milyon liraya yükselecek. Maaş yükselmeye başladığı anda ise alınacak vergi iadeleri düşmeye başlıyor. Örneğin 1 milyar maaş alan bir çalışan 2004 yılında 1.1 milyar lira vergi iadesi alırken bu yıl 772 milyon lira alacak. 5 milyar lira maaş alanların ise vergi iadeleri üçte bir oranında düşecek.

Haberin Devamı