Gazete Vatan Logo

Asgari ücretin altına bile razı

İşsiz üniversitelilerle ilgili bir çalışma, büyük ümitlerle yapılan yüksek öğretim sonrasında gençleri çalışma hayatında zor günlerin beklediğini çarpıcı biçimde ortaya koydu

Asgari ücretin altına bile razı

Eleman.net’in lisans ve üstü eğitim alan 700 bini aşkın üyesinin verilerine göre, bir işte ortalama çalışma süresi 27 ay olarak belirlendi. Üniversite mezunu gençlerin neredeyse 5’te 1’i, net asgari ücret olan 1.000 liranın altında bile çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Yüzde 94.07’si 3 bin liranın altında ücret bekliyor. Sadece yüzde 2.28’lik kesim 4 bin liranın üzerinde ücret öngörüyor.

Komilik, kuryelik yapacak var

Beyaz yaka pozisyonlar hariç tutulduğunda, lisans ve üstü mezunların en çok başvuru yaptıkları mavi yaka ve ara kademe pozisyonları, satış danışmanlığı, sekreterlik/yönetici asistanlığı, ofis elemanlığı, host/hosteslik ve anketörlük olduğu görüldü. Başvuru alanları içinde kasiyerlik, komilik, şoförlük ve kuryelik dahi bulunuyor.

Lisans ve üstü mezunu adayların ücret beklentilerinin son derece çarpıcı olduğunu kaydeden Murahhas Üye Savaş Ünsal, üyelerinin yüzde 60’ının ücret beklentisinin 1.000-2.000 TL aralığında olduğuna dikkat çekti.