Gazete Vatan Logo

Asgari ücret zam senaryoları: 2020’de asgari ücret ne olur? | 2020 Asgari ücret zam beklentisi

8 buçuk milyon çalışanı etkileyen asgari ücret konusunda geri sayım başladı. Milyonlar ‘’2020’de asgari ücret ne olacak?’’ diye soruyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2 Aralık’ta toplanıyor. Böylelikle asgari ücret konusunda ilk adım atılmış olacak. İşte asgari ücret hakkında konuşulan zam senaryoları…

Asgari ücret zam senaryoları: 2020’de asgari ücret ne olur? | 2020 Asgari ücret zam beklentisi

Çalışan herkesin gözü kulağı, 2 Aralık’ta toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda. Toplantı öncesi, asgari ücretle ilgili Türk-İş’ten bir teklif geldi. Türk-İş başkanı Ergün Atalay, “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde yaşam maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” diyerek, asgari ücretle ilgili ilk teklifi yaptı.

ASGARİ ÜCRET ZAM SENARYOLARI | ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE OLACAK 2020?

2020 yılı asgari ücret tespiti için görüşmeler 2 Aralık’ta başlıyor. Yaklaşık 8 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı netleşiyor. Asgari ücret zammı sadece çalışanı değil, 2020 yılında sosyal güvenlik alanında her şeyi değiştirecek. Asgari ücret ile ilgili son 10 yılın verilerine göz attığımızda, asgari ücret zamları enflasyonda oranın yukarısında kaldığı gibi, altında kaldığı durumlar da yaşanmış.

Hükümetin 2019 yılsonu için enflasyon beklentisi yüzde 12, toplantıda ise işveren temsilcileri 2020’de hedeflenen yüzde 8,5 enflasyonuna göre yapılmasını isteyecek.

2019 yıl sonu enflasyon beklentisine göre asgari ücret zammı yapılacaksa, asgari ücret 2.776.40 olacak. İşverenler temsilcileri tarafından asgari ücret için önerilen yüzde 8.5 oranında zam uygulanırsa, asgari ücret 2.766 TL olacak.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda ve YEP'te 2019 için belirlenen tahmini enflasyon oranı ise yüzde 12 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası ve YEP’in 2019 enflasyon tahminine göre ise asgari ücret yaklaşık 2.865 TL olacak.

Asgari ücret zammı ile ilgili ortaya atılan bir diğer tahmin ise yüzde 15. Bu tahminin tutması durumunda ise, 2.942 TL olacak.

Asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala Türk-İş başkanı konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ergün Atalay, “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde yaşam maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” dedi.

AGARİ ÜCRETİN ARTMASI DURUMUNDA ARTIŞ OLACAK DİĞER HİZMETLER

Asgari geçim indirimi

İşçi ve işverenin sosyal güvenlik primleri

Bağ-Kur primleri

Genel Sağlık Sigortası primi

İşsizlik Sigortası primi

Sosyal Güvenlik Destek Primi

Asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatı

İhbar tazminatı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği idari para cezaları

Çeşitli vergilerle ilgili para cezaları

Ücretten kesilen gelir ve damga vergisi

Çıraklar ve stajyer öğrencilerin SGK primleri ve ücretleri

Doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması

İsteğe bağlı sigorta primleri

Taksici, dolmuşçu, rehber ve part - time çalışanların sigorta primleri

İkili sözleşme bulunmayan ülkelere çalışmaya giden işçilerin sigorta primleri

Genel Sağlık Sigortası ödemelerinde gelir testi kriteri

Geçici işsizlik ödeneği

İşsizlik maaşı

Evde bakım ücreti

65 yaş ve engelli aylığı

Emekli aylıkları

Teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlar

Bireysel Emeklilik Sigortası için sağlanan devlet katkısı