Gazete Vatan Logo

Asgari ücret son (4’üncü) toplantı ne zaman? | Asgari ücret ne zaman açıklanacak 2020?

Asgari ücret son durum hakkında yapılan araştırmalar aralık ayının bitmesine yakın hızlandı. Milyonlarca çalışan, 2020 asgari ücret zam oranını ne olacağını merak ediyor. Gözler işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu arasında gerçekleşecek 4’üncü toplantıya çevrildi. Peki, asgari ücret son toplantısı ne zaman?

Asgari ücret son (4’üncü) toplantı ne zaman? | Asgari ücret ne zaman açıklanacak 2020?

Asgari ücret zammı için gözler çalışma bakanlığından geçecek haberde. En 17 Aralık’ta üçüncü toplanan Asgari Ücret Komisyonu, dördüncü kez bir araya gelecek ve 2020 yılı için uygulanacak asgari ücret zam oranını duyuracak. Peki, Asgari ücret 4. toplantısı ne zaman gerçekleşecek mi? Asgari ücret ne zaman açıklanacak? İşte asgari ücrette son durum…

ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTISI NE ZAMAN?

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, dördüncü toplantıyla ilgili bir soru üzerine, "Konuşmanızda 'Asgari ücret konusunda iyimser olamıyoruz. 24 ya da 25 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile toplantı yapılacağını, hükümetin görüşünün o gün belirleneceğini söyleyerek, son toplantısının ne zaman gerçekleşeceğine dair bir ipucu verdi.

SENDİKALARDAN ORTAK AÇIKLAMA: ASGARİ ÜCRET EN AZ 2 BİN 578 TL OLSUN

TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaştı. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in yaptığı ortak açıklamada, asgari ücretin 2 bin 578 TL’nin üzerinde olması gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimini Türk-İş'in temsil ettiğini belirtti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın CHP heyetinin ziyareti dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında ise, asgari ücretle ile ilgili, ‘’Bir işçinin yaşama maliyetinin aylık 2 bin 578 lira olarak hesaplandı. Asgari ücret teklifinin bunun altında olmayacak. Biz üç işçi sendikası konfederasyonu olarak bugün ortak bir açıklamada bulunuyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyede belirlenmesi gerektiğini savunuyor ve talep ediyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu şimdiye kadar 3 toplantı gerçekleştirildi. Maalesef gelişmeler, asgari ücret konusunda iyimser olmamızı mümkün kılamıyor." diye konuştu.

17 ARALIK TOPLANTISINDA NE KONUŞULDU?

17 Aralık’ta gerçekleştiren ve Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantıda teknik bir çalışmanın yapıldığını belirtilirken, son toplantının gelecek hafta yapılacağı, Bakanlık olarak temennilerinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeni asgari ücret rakamının oybirliğiyle belirlenmesi olduğunu belirtildi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ise TÜİK'in bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştığını ancak açıklanan rakamların beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi. Irgat, buna göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarının ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak hesaplandığını ifade etti.

CUMHURBAŞKANI: BAKALIM SON GELDİKLERİ NOKTA NEDİR

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya'da gazetecilerin yönelttiği asgari ücret sorusuna cevap verdi. İşte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması;

"İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız."

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET SENARYOLARI

Yüzde 8.5 senaryosu

Asgari ücret artışı için 5 senaryo üzerinde duruluyor. Asgari ücreti belirleyecek en önemli kıstaslardan biri enflasyon rakamları. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) 2020 yılı için enflasyon hedefi yüzde 8.5 olarak belirlenmiş durumda. Tespit Komisyonu'nun bu oranı belirlemesi halinde 2020 yılında asgari ücret brüt olarak 2.776 TL, net olarak da 2.193 TL olacaktır.

Yüzde 12 senaryosu

Enflasyon hesabında dikkate alınacak ikinci kıstas Merkez Bankası'nın açıklayacağı 2019 yılı enflasyon rakamı olacak. Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda ve YEP'te 2019 için belirlenen tahmini enflasyon yüzde 12 olarak açıklanmıştı. Tespit Komisyonu'nun bu oranı dikkate alması halinde, brüt asgari ücret 2.865 TL, net asgari ücret 2.263 TL olacaktır.

Yüzde 10 senaryosu

Haberin Devamı

Tespit Komisyonu, YEP'teki 2020 enflasyon hedefi yüzde 8.5'i ve 2019 enflasyon hedefi yüzde 12'yi değil de örneğin yüzde 10 oranını esas alan bir uzlaşma sağlarsa, bu durumda brüt asgari ücret 2.814, net asgari ücret 2.223 TL olacaktır.

Yüzde 15’lik senaryo

Bu oranların haricinde Tespit Komisyonu asgari ücrette yüzde 15 oranının üstünde bir artışta uzlaşma sağlarsa, bu kez brüt asgari ücret 2.942 TL, net asgari ücret 2.324 TL olacaktır.