Gazete Vatan Logo

Son dakika! Asgari ücret ne kadar oldu 2020 | Yeni asgari ücret belli oldu!

Son dakika! 2020 asgari ücret belli oldu 2020 asgari ücret zammı belli oldu. Asgari ücret ne kadar? 2020 asgari ücret net ne kadar oldu? Brüt asgari ücret 2020 ne kadar? Net asgari ücret 2020 ne kadar? Soruları da yanıt buldu. İşte asgari ücret hakkındaki tüm detaylar haberimizde...

Son dakika! Asgari ücret ne kadar oldu 2020 | Yeni asgari ücret belli oldu!

Asgari ücret ne oldu son dakika haberleri! 2020 asgari ücret sonunda netlik kazandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve diğer temsilcilerin görüşmesi sona erdi. 2020 asgari ücrete yüzde 15.3 zam yapılarak, brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 oldu. Yeni asgari ücrette 15.3 oranında zam yapıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücret tespit komisyonumuzun ton son toplantısına hoşgeldiniz diyorum. Toplantımızın tüm çalışanlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Asgari ücret tespit çalışmaları beşer üyeyle temsil edildiği 15 üyeden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Komisyonumuz ilk toplantısını 2 Aralık'ta yine bu salonda yapmıştı.

Ben komisyon çalışmalarına sundukları değerli katkılardan dolayı Türk İş'e TİSK'e ve tüm kamu temsilcilerimize teşekkür etmek isterim. Biz her daim çalışmalarımızı istişare yoluyla, tüm tarafların görüşlerini göz önünde bulundurarak yürütmeyi önemsiyoruz. Sosyal adaleti pekiştirmeyi, işçilerimizi ve işverenleri birlikte korumayı, kayıtlı istihdamı artırarak çalışanlarımızın sosyal güvencesini sağlamayı, kaynaklarımızı da daha etkin kullanarak sürdürülebilir kalkınmayı temel önceliğimiz olarak görmekteyiz.

Haberin Devamı

2002 yılında net 184 lirayı, 2019'da 2 bin 20 liraya yükseltmiş olduk. Reel olarak yüzde 142 artık sağlamıştık. Asgari ücreti konuşurken bizim hükümet olarak aldığımız her politikada herkese ulaşmayı da hedeflemekteyiz.

TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarının ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri asgari ücret rakamını değerlendirdi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ın açıklamalarından notlar;

* Biliyorsunuz bizim Türk İş olarak çalışmalarımız sonucunda çıkan açlık-yoksulluk ve yaşam maliyeti olarak açıkladığımız rakamları daha önce paylaştık.

* Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en düşük dönemini yaşıyoruz. Bu belirlenen rakam işçilerimize 10 gün bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kararınıza katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz.

Haberin Devamı

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat asgari ücret rakamı açıklamasının ardından TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol değerlendirmede bulundu.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un açıklamalarından notlar;

* Alınan kararın istihdam için, işsizliği azaltmak için alım gücünü artırmak için istikrarlı işletmeler için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütçenin üzerinde bir rakam tahsis edildi. Alınan kararın hayırlı olmasını diliyorum. Tüm komisyona emekleri için teşekkür ediyorum.

CUMHURBAŞKANI ‘’JESTİMİZİ YAPARIZ’’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya’dan dönerken, “İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız” demişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Burada jesti, rakamın inmesi-çıkmasından ziyade herkesin taleplerini karşılayacak bir orta yol şeklinde anlamak daha isabetli olur” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Asgari ücret zammı görüşmeleri, yasa gereğince 5 işçi, 5 işveren devlet temsilcileri olmak üzere 15 kişiden oluşur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak adlandırılan kurulun üyeleri, Bakanlık Çalışma Genel Müdürü ve yardımcısı, Bakanlık İş Sağlığı ve Genel Müdürü ve yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ile 5 işçi temsilcisi ve 5 işveren temsilcisinden oluşmaktadır.

Asgari ücret görüşmelerine İşçi taraf Türk İş, işveren tarafı TİSK temsil edilirken, hükümet adına da Çalışma Bakanlığı bulunur.

ASGARİ ÜCET BİRÇOK ÖDEMEYİ DE ETKİLİYOR

Asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle olacak bazı değişiklikler olacak:

Haberin Devamı

Asgari geçim indirimi- İşçi ve işverenin sosyal güvenlik primleri
- Bağ-Kur primleri
- Genel Sağlık Sigortası primi
- İşsizlik Sigortası primi
- Sosyal Güvenlik Destek Primi
- Asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği idari para cezaları
- Çeşitli vergilerle ilgili para cezaları
- Ücretten kesilen gelir ve damga vergisi
- Çıraklar ve stajyer öğrencilerin SGK primleri ve ücretleri
- Doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması
- İsteğe bağlı sigorta primleri
- Taksici, dolmuşcu, rehber ve part - time çalışanların sigorta primleri
- İkili sözleşme bulunmayan ülkelere çalışmaya giden işçilerin sigorta primleri
- Genel Sağlık Sigortası ödemelerinde gelir testi kriteri
- Geçici işsizlik ödeneği
- İşsizlik maaşı
- Evde bakım ücreti
- 65 yaş ve engelli aylığı
- Emekli aylıkları
- Teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlar
- Bireysel Emeklilik Sigortası için sağlanan devlet katkısı

ASGARİ ÜCRET AGİ, BAKIM ÜCRETİ VE GSS ÖDEMELERİNİ DE ETKİLİYOR!

Bütün çalışanlar ve özelde de memurlar için uygulanacak asgari geçim indirimi, asgari ücrete göre belirlendiği için memur maaşları asgari ücretten doğrudan etkileniyor. Asgari geçim indirimi belirlenen asgari ücretin yüzde 50'sinin yüzde 15'i ila asgari ücretin yüzde 85'inin yüzde 15'i arasında belirleniyor. İşçi veya memurun eşinin çalışması veya çocuklarının sayısı bu oranın belirlenmesinde etkili olmaktadır.

Asgari ücret evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor. Kişi başına gelirinden dolayı başvurusu reddedilenler asgari ücret artışı sonrasında yeniden başvurabilirler.

Genel sağlık sigortası kapsamında olanların ödeyecekleri GSS primleri de asgari ücrete göre belirlendiğinden asgari ücret artışı, ödenecek GSS primlerini de arttırıyor.

İşsizlik ödeneği tutarı, onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor. Alt limit ise brüt asgari ücretin yüzde 40'ıdır. Dolayısıyla asgari ücret artışı işsizlik ödeneğinin hem tabanını hem de tavanını arttırıyor.

NELER OLMUŞTU?

TÜRK İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

Türk-İş, yaptığı araştırma sonucuna dayandırarak asgari ücretin 2 bin 526 lira olması gerektiğini açıkladı.

SENDİKALAR SÜRECE DAHİL EDİLDİ

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi talebiyle başlayan birlikteliği, asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulundu.

"Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz." değerlendirmesinde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna dikkati çekerek, yeni asgari ücrette bu rakamın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

İşveren tarafını temsil eden TİSK yönetimi ise yeni asgari ücretin işçiler kadar işverenler de düşünülerek belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur." görüşlerini paylaştı.

SEDİKALAR ve PARTİLER NE TALEP ETTİ?

Türk-İş, Hak-iş ve DİSK gelir vergisi basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesini talep ediyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 olduğuna dikkat çekerek, 2020 asgari ücret zam oranının bu rakam göz önünde bulundurularak çıkarılması gerektiğini söyledi.

İşvereni temsil eden, TİSK ise yeni asgari ücretin işçiler kadar işverenler de düşünülerek belirlenmesi gerektiğinin ifade ederek, "Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur" açıklamasında bulundu.

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsmail Tatlıoğlu, bir soru üzerine asgari ücretin en az 2 bin 500 lira olması gerektiğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, 2020 yılı için asgari ücretin 3 bin 200 olmasını talep etmişti.

HAK-İŞ ise asgari ücret konusunda, ‘’Biz asgari ücretin bir çalışan adına değil, evli ve iki çocuğu olan bir işçi ailesi adına belirlenmesini istiyoruz. Türkiye’de asgari ücret Batılı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi istisnai bir ücret değildir. Toplam çalışanların yüzde 45’inin asgari ücretle çalıştığı bir ülkeden bahsediyoruz. Aileleriyle beraber düşünüldüğünde 25 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz.’’ Açıklamasında bulunarak, asgari ücret tespiti konusunda kendi belirlediğimiz rakamlar değil, 3 konfederasyonla birlikte belirlediği rakamlar göz önünde bulundurulmalıdır’’ dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, asgari ücretin bütçe artış oranıyla doğru orantılı olması gerektiğini belirterek, "2019-2020 arasındaki bütçe artış oranı yüzde 22,5. Bu hesaplamayla bu yıl asgari ücretin 2 bin 475 lira olması’’ gerekiyor.

İLK TOPLANTIDA SELÇUK: ‘’ORTAK NOKTADA BULUŞMAK TEMEL GAYEMİZ’’ DEDİ

Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk il toplantıda şu ifadelerde bulunmuştu:

Bu anlamda, asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Dolayısıyla ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim. İşin kendisini yani istihdamı koruduğumuzda bireyin daha mutlu olduğunu, bu vesileyle aile içindeki uyumun arttığını ve uyumlu ailelerin de müreffeh bir toplumun inşasının yapı taşı olduğunu biliyoruz. Bizim çalışmalarımızda esas aldığımız yol haritamız da budur. Mutlu birey, uyumlu aile ve müreffeh toplum, bunu çok önemsiyoruz. Bu süreçte komisyonun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel gayemiz.

İKİNCİ TOPLANTI: EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 3 BİN 247 OLARAK SÖYLEDİK!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2'nci toplantısı yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. Toplantı sonrası açıklamada bulunan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantıda genel olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) gelen raporları dinlediklerini söyledi. Önder, "Küresel ekonomi nereye gidiyor', 'Türkiye ekonomisi nasıl', 'istihdamı ilgilendiren veriler ve rakamlar nasıl' diye, üç kurumdan bunları dinledik. Bizden en düşük memur maaşı istenmişti, onu açıkladık. Bekar ve çocuksuz bir memurun maaşı 3 bin 247 olarak söyledik" dedi.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI: 2 BİN 86 LİRA 80 KURUŞ TEKLİF EDİLDİ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ise TÜİK'in bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştığını ancak açıklanan rakamların beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi. Irgat, buna göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarının ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak hesaplandığını ifade etti.

ASGARİ ÜCRET KESİNTİLERİ

Yüzde 14 SGK primi, yüzde 1 işsizlik sigorta primi, yüzde 0.759 damga vergisi.

2019 ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret 2019 Brüt (Aylık): 2.558,40 TL

Asgari Ücret 2019 Net: 2.020,90 TL

Asgari Ücret 2019 Brüt (Günlük): 85,27 TL

Asgari Ücret 2019 Yasal Kesintiler

Brüt Ücret: 2.558,00 TL

Sigorta Prim İşçi Payı: 358,12 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı: 25,58 TL

Gelir Vergisi Matrahı: 2.174,30 TL

Gelir Vergisi: 326,15 TL

Damga Vergisi: 19,42 T

Kesintiler Toplamı: 729,26 TL

2019 AGİ RAKAMLARI

Bekar çalışan için güncel AGİ tutarı: 191,85 TL

Evli eşi çalışmayan çalışan için güncel AGİ tutarı: 230,22 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 259 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 287,78 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 326,15 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 326,15 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 3 çalışan için güncel AGİ tutarı: 26,15 TL

Evli eşi çalışan için güncel AGİ tutarı: 191,85 lira TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 220,63 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 249,41 TL

Evli eşi çalışan 3 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 287,78 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 306,96 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 326,15 TL

YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET

2003 225 lira

2004 318 lira

2005 350 lira

2006 380 lira

2007 419 lira

2008 503 lira

2009 546 lira

2010 599 lira

2011 658 lira

2012 739 lira

2013 803 lira

2014 891 lira

2015 1000 lira

2016 1.300 lira

2017 1.404 lira

2018 1.603 lira

2019 2.020 lira

ASGARİ ÜCRETİN TARİHİ

Asgari ücret ilk olarak 1890 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’da başladı, 1900’lü yıllarla birlikte Avrupa’ya yayıldı. 1928 yılında ise 26 sayılı asgari ücret belirleme yöntemleri ile ilgili uluslararası çapta bir sözleşme oluşturularak, standart haline getirildi. Türkiye de bu sözleşmeyi 1973 yılında onaylıyor. Türkiye asgari ücret uygulamasını ise ilk kez 1969 yılında alt farklı bölgede 26 ilde uyguluyor. 1973 yılında bazı illerde tarım işçileri için asgari ücret uygulamasına gidiliyor.