Gazete Vatan Logo

Asbestli gemi için Hollanda'da dava açıldı

Türkiye'ye sökülmek için getirilmesi planlanan, içerdiği asbest miktarındaki çelişkili raporlar nedeniyle tartışmalara yol açan 'Otapan' için dava açıldı

Gemisinin geri gönderilmesi için mücadele veren Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Grubu'nun sözcüsü avukat Arif Ali Cangı, Hollanda Yüksek Mahkemesi'nde, gemi için verilen ihracat izninin iptali için Hollanda Çevre Bakanlığı aleyhine dava açtıklarını söyledi.

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Grubu, Limter-İş Sendikası, Aliağalı vatandaşlar ve Greenpeace ile Hollanda Yüksek Mahkemesi'nde, 'Otapan' için verilen ihracat izninin iptali için geçen cuma günü Hollanda Çevre Bakanlığı'na karşı dava açtıklarını belirten Cangı şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı'nı, 'Otapan' gemisinin içerdiği asbest miktarına ilişkin yanlış beyan ile yanıltan Hollanda Çevre Bakanı Van Geel, bugün Ankara'da meslektaşıyla görüşmeler yürütecek. Beyan ettikleri gibi '1 ton' değil, 54 ton asbest olduğu ortaya çıkan 'otapan' gemisi için geçen günlerde özür dileyen Van Geel, bunun bir hata olduğunu ve geminin eski sahibinin kendilerini yanılttığını bildirmişti. Dün Hollanda'da, Küresel Gemi Sökümü Platformu tarafından ortaya çıkarılan belgelerde, geminin içerdiği asbest miktarının Hollanda Çevre Bakanlığı'nca daha önceden de bilindiği anlaşıldı. Bunun yanında gemide yük sayılabilecek, sülfür çöküntüsü bulunduğu ve bu atıkların daha önceden temizlenmediği Hollanda Çevre Bakanlığı için gemi hakkında rapor hazırlayan firma tarafından da belgelendi. Van Geel'in, Türkiye ve Hollanda kamuoyundaki baskıya rağmen, halen 'otapan' gemisine ilişkin sorumluluğu üstlenip gemiyi Hollanda'ya geri çağırmakta isteksiz olduğu da görüldü. Bütün gelişmelere rağmen, bugün 'otapan' konusunda pazarlık yapmak için Türkiye'ye gelecek olan Hollandalı Bakan Geel'i Türkiye kamuoyuna saygısız ve çevre konusundaki kayıtsız tavrından dolayı kınıyoruz. Gerçeğe aykırı bildirimle Türkiye'ye ithal izni verilen 'otapan' gemisinin Hollanda'ya geri gönderilmemesi, bunun yerine yeni girişimlerle başka çözümler bulunmaya çalışılması, 'Tehlikeli Atıkların Sınır ötesi Taşınımının ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi'nin yok sayılması anlamına gelmektedir. Otapan'ın Hollanda'ya geri gönderilmemesi halinde, bu hükmün bir yeterliliği kalmayacaktır. Türkiye'nin bilerek yanıltıldığı anlaşıldığına göre, bu durumda Hollanda'nın Otapan'ı geri çağırmaktan başka yolu kalmamıştır."

Haberin Devamı