Gazete Vatan Logo

Asansörlere online takip

Geçtiğimiz yıl bakımdan geçirilen 369 bin asansörün 87 binine ‘tehlikeli’ anlamına gelen kırmızı etiket verildi. Sanayi Bakanı Özlü, asansörleri mercek altına aldıklarını belirterek, “Kuracağımız yeni sistemle tüm asansörlere ilişkin bilgileri harita üzerinden anlık izleyeceğiz ve etkin denetleyeceğiz” dedi.

Asansörlere online takip

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’deki tüm asansörleri mercek altına aldıklarını belirterek, “Kuracağımız yeni sistemle ülkedeki tüm asansörlere ilişkin bilgileri harita üzerinden anlık izleyeceğiz ve etkin denetleyeceğiz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında Türkiye’deki asansörleri de denetliyor. Türkiye’deki asansör sayısının 477 bin olduğu tahmin ediliyor. Asansörler, kırmızı, sarı, mavi ve yeşil olmak üzere tehlike durumuna göre sınıflandırılıyor. Geçen yıl itibarıyla 369 bin asansör periyodik bakımdan geçirildi. Bunlardan 87 binine kullanımı tehlikeli anlamına gelen kırmızı etiket verildi.

Toplumun tüm kesimini ilgilendiren ve apartmanlarda, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde her gün sıklıkla kullanılan asansörlerin mal ve can güvenliği yönünden büyük önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Özlü, etkin denetim amacıyla bakanlık olarak asansör takip sisteminin coğrafi bilgi sistemi ile entegrasyonu için proje başlattıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

E-devletten ulaşılabilecek

Bu sistem ile ülkedeki tüm asansörlere ilişkin bilgileri harita üzerinden anlık izleyeceklerini ve asansörleri etkin bir şekilde denetleyeceklerini belirten Özlü, şunları söyledi:

“Böylelikle ülkemizdeki tüm asansörleri kayıt altına alacağız ve Türkiye’de güvensiz asansör kullanımının önüne geçeceğiz. Güvensiz asansörlerin süresinde güvenli hale getirilip getirilmediğini kontrol edebileceğiz. Bu şekilde periyodik kontrolü yapılmamış ve kayıt altına alınmamış asansörleri de tespit edeceğiz. A tipi muayene kuruluşlarının bakanlığımızca etkin denetlenmesi sağlanacak. Söz konusu kuruluşlarca periyodik kontrol faaliyeti de daha etkin hale getirilecek.”

Bakan Faruk Özlü, bu çalışmayla yeni veya yıkılan binalara ait asansör bilgilerinin takibinin de yapılabileceğine işaret ederek, yeni sistem ile güvensiz asansörlerin hangi bölgede yoğun olduğunun tespit edilebileceğini anlattı. Özlü, asansör kimlik numarasıyla asansöre ilişkin bilgilere e-Devlet üzerinden ulaşılabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı