İktisat kitaplarına bakma zamanı

Bugünkü yazım daha önce Vatan Kitap Eki Temmuz sayısında yayınlandı. Yaz tatili için Türkçe iktisat kitapları tavsiye etmem istenmişti

Haberin Devamı

Ben de kısa bir liste hazırladım. Anlaşılan okuyucularımın önemli bölümünün gözünden kaçmış, mesajla istendi. Tek tek yollamak yerine köşemde yeniden yayınlıyorum. Toplumun ekonomi ile ilişkisi çok ilginçtir. Vatandaş, ekonomiyi çok önemser, çok yakından izler, bol bol konuşur. Buna karşılık ekonomi üstüne kitaplar genellikle sıkıcı bulunur ve satmaz.

Zaten ekonomi de monotonlaşmıştı. Uzun süredir özellikle mali piyasalara tam bir balayı havası hakimdi. Borsa yukarı, faiz ve kur aşağı gidiyordu. Vatandaş ne bulursa satın alıyordu. İthalatçı, inşaatçı, lokantacı, perakendeci halinden çok memnundu. “Bu saadet zinciri eninde sonunda kopar” türünden aykırı seslere aldıran yoktu.

Derken işler karışıverdi. Borsa aşağı, kur ve faiz yukarı gitmeye başladı. Mali piyasalarda küçük çaplı panikler belirdi. Aniden ekonomi tekrar gündemin tepesine oturdu. Beni de bir merak aldı. Acaba bu koşullarda vatandaşın iktisat kitaplarına ilgisi artar mı?

Hazırladığım kısa kitap listesi aşağıdadır.

* Mahfi Eğilmez ve Ercan Kumcu: Ekonomi Politikası, Remzi Kitapevi, İstanbul 2004

Eğilmez ve Kumcu Radikal ve Hürriyet gazetelerindeki köşe yazılarından tanınıyor. Ekonomide olup biteni daha iyi kavramak isteyenler için anlaşılması kolay bir kitap yazdılar.

* Saruhan Özel: Global Finansal Krizler, Denizkültür yay. İstanbul 2005

Denizbank Başekonomisti Özel’in kitabı mali krizlere odaklanıyor. Başka ülkelerin deneyimlerini de kapsıyor.

* Ünal Çağlan: Döviz Kurları - Uluslararası Para Sistemi ve Ekonomik İstikrar, Alfa yay., İstanbul 2003

İstanbul Üniversitesi’nin genç öğretim üyesi Çağlan, döviz kurları hakkında bir el kitabı hazırlamış. Uluslararası para sistemlerini tanıtıyor. Bilgi sahibi olmak isteyenlere öneririm.

* Güneri Akalın: Türkiye’de Ekonomi-Politik Kriz ve Piyasa Ekonomisine Geçiş, Akçay yay. Ankara 2002

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Akalın Türkiye’nin geçmişine liberal perspektiften bakıyor. Daha uzun dönemli analizlere meraklı olanların ilgisini çekecektir.

* Atilla Sönmez: Doğu Asya “Mucizesi” ve Bunalımı, İstanbul Bilgi Üniversitesi yay. İstanbul 2001

Dünya Bankası eski iktisatçılarından Sönmez, Doğu Asya ülkelerinin gelişme sürecini inceliyor. Kısa dönemli sorunların gerisinde yatan uzun dönemli eğilimlerin anlaşılmasına katkısı oluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR