İlk çeyrekte bütçe

Haberin Devamı

Merkez Bankası genel kurulu bugün toplanıyor. Bir süredir hükümetin yönetimde değişiklik yapacağı rivayetleri dolaşıyor. Olabilir mi? Bilmiyorum. Para politikası açısından önemlidir. Sonucu merakla bekliyorum.

İş gücü anketi ocak sonuçları açıklandı. Aralık-şubat dönemini kapsıyor. Aralıkta başlayan güçlü istihdam artışı sürüyor. İşsizlik oranı yüzde 10,1’e geriledi. Geçen ay şaşırdığımı yazmıştım. Bilmeceyi hâlâ çözemedim.

Seçim etkisi

Ocak-mart dönemi bütçe gerçekleşmesi Maliye Bakanlığı tarafından yayınlandı. İlke olarak çeyrek bazında bakıyorum. İçeride ve dışarıda dalgalanma hâlinde maliye politikası özel önem kazanıyor. Ekonominin temel çıpasına dönüşüyor.

Seçim öncesinde bütçede disiplinin gevşemesi beklenir. Türkiye’ye özgü değildir. Yerel ya da genel olması da fazla etkilemez. Hükümet bir şekilde kamu harcamalarını artırır. En azından öne çeker. Öyle olmuşa benziyor.

İlk çeyrekte geçen yıla göre vergiler yüzde 10, toplam gelir yüzde 10,8 yükseliyor. Reel artış (yüzde 2,6 ve 1,9) büyüme hızının altındadır. Halbuki faiz-dışı harcamalar yüzde 15 artıyor. Reel artış (yüzde 6,4) büyümenin üzerindedir.

Faiz katkısı

Devam edelim. Faiz-dışı harcama gelirden hızlı artınca, tanım gereği, faiz dışı fazla geriliyor. 2013’ün ilk çeyreğinde 14,2 milyar TL iken 2014’te 12.5 milyar TL’ye düşüyor. Fark 1.7 milyar TL’dir.

Ancak bütçe açığı bu kadar yükselmiyor. 2013’te 0.9 milyar TL’den bu yıl 1.5 milyar TL’ye çıkıyor. Fark 0.6 milyar TL’dir. Faiz dışı fazladaki düşüşün üçte biridir. Gerisi nerede saklanıyor?

Bütçe açığındaki artışı kısıtlayan, faiz harcamasının geçen yıla göre 1.1 milyar TL (yüzde 7,8) azalmasıdır. Yani hükümet seçim harcamasının üçte ikisini düşen faiz giderleri ile karşılıyor. Düşük faizin bütçeye katkısıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR