Orta Vadeli Program

Haberin Devamı

Janet Yellen’in Fed Başkanlığına atanması mali piyasaları sevindirdi. Larry Summers adaylıktan çekilince zaten önü açılmıştı. İçeride döviz sepeti 2.32 TL’ye yaklaştı. Gösterge faiz yüzde 8 civarında seyretti.

Bugün ağustos ödemeler dengesi ve temmuz istihdam verileri açıklanıyor. Piyasa cari işlemler açığını 2.2 milyar dolar öngörüyor. Ama asıl işsizlik oranı ilgimi çekiyor. Artış eğiliminin gücünü özellikle merak ediyorum.

Politika ufku uzuyor

2001 krizi sonrasında ekonomi politikası ortamı ve kurumları çok değişti. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, dalgalı kur rejimi, bağımsız kurullar hemen akla geliyor. Orta Vadeli Program (OVP) en az onlar kadar önemlidir.

Özü maliye politikası ufkunun üç yıla çıkartılmasıdır. Nitekim bütçe kanunu Meclis’e yollanmadan açıklanıyor. Ekonomi yönetimi uygulayacağı politikaların genel çerçevesini çiziyor. Yani kendisini bağlıyor.

Bu yıl yakın geçmişten farklı bir durum var. Küresel konjonktürün yeni aşaması ek belirsizlikler getiriyor. Dolayısı ile ekonomi yönetimi düzeltme sürecini nasıl gördüğünü ve politika tercihlerini anlatma fırsatını da buluyor.

Tahminler üzerine

Ayrıntılar medyada yer aldı. 2013 sayıları genelde gerçekçidir. Yılın dörtte üçü zaten geçti. 2014’ün büyüme tahminleri de makul ve tutarlı duruyor. Kritik mesaj, seçim yılı olmasına rağmen hükümetin yavaş büyümeyi (yüzde 4) kabullenmesidir.

Programın iki tahminini iyimser buldum. Biri işsizliktir. 2013 için öngörülen ortalama işsizlik oranı yüzde 9,5 düşüktür. Hele 2014’te yüzde 9,4’e gerileme ihtimali bence yoktur. Bu oranlar tutarsa bravo derim.

Diğeri döviz kurudur. Açıkça verilmiyor ama milli gelir sayılarından varsayılan ortalama dolar kuru hesaplanıyor. 2014’te 2.00 TL, 2015’de 2.03 TL çıkıyor. Ancak 2016’da 2.10 TL’ye yükseliyor. Bence gerçekçi değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR