IMF raporu

Haberin Devamı

Seyahat etmekten yeni açıklanan verileri izlemeye fırsat bulamadım. Ay başında bir sürü dosyayı güncellemek de gerekiyor. İki gündür onlarla uğraşıyorum. Dün yazı günümü de kaçırdım. Bazılarına daha sonra bakacağım.

ABD’de bütçe kavgası mali piyasaları gerdi. Federal hükümet maaş ödeyemiyor. Memurlar eve yollandı. Bazı hizmetler durdu. Türkiye’de yaygın devletçi zihniyetin “kutsal devlet” anlayışına çok aykırıdır. Merak etmeyin, bir şekilde çözülür.

Dün akşam Orta Vadeli Program (OVP 2014-16) Başbakan Yardımcısı Babacan tarafından açıklandı. Ekonomi politikasının genel çerçevesini çizen kritik hükümet metnidir. Yazı saati ile uyuşmadığı için sonra değerlendireceğim.

“Madde 4 konsültasyonu”

2008’de yenilenmeyen Standby Anlaşması ile birlikte Türkiye’nin IMF nezdinde özel statüsü sona erdi. İlişki, diğer üyeler gibi, her yıl ülke ekonomisi hakkında hazırlanan raporla sınırlandı. “Madde 4 konsültasyonu” deniyor.

Yeni rapor pazartesi günü yayınlandı. Tercümesine Hazine’den ulaşılıyor (www.hazine.gov.tr). Rapor eylül sonu itibariyle IMF gözü ile Türkiye ekonomisinin genel bir değerlendirmesini yapıyor.

IMF’nin bu tür “resmi” analizlerini ciddiye alamıyorum. 3 sayfalık metnin büyük bölümü genel geçer gözlemlerden oluşuyor. “Eğitim reformu gereklidir”. “İç tasarruflar mutlaka artırılmalıdır”. Doğrusu tersini söyleyene hiç rastlamadım!

Aba altından sopa

Rapor özellikle “sıcak paracıları” sevindirdi. Haberlere ve köşelere yansıdı. Çünkü IMF hem para politikasının hem maliye politikasının acilen sıkılması gerektiğini savunuyor. Küresel krize rağmen yeni reçete geliştiremediğine kanıttır.

Metinde sık sık mali piyasaların olumsuz tepkisinden söz ediliyor. Faizi yükseltin, yoksa piyasa sizi cezalandırır demeye getiriyor. Aba altından sopa göstermektir. Ancak hesap şaşmışa benziyor. İki gündür döviz kuru ve faiz gevşiyor. İlginç buluyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR