Döviz kuru nereye gidiyor?

Haberin Devamı

Konjonktür analizi açısından önemli bir haftaya giriyoruz. Yarın Temmuz sanayi üretimi, Salı ikinci çeyrek milli geliri, Perşembe Temmuz ödemeler dengesi yayınlanıyor. Üçünün de ayrıntılarına gireceğim.

Hazine Ağustos sonu nakit dengesini açıkladı. Bütçeyi yakından izler. Sekiz aylık nakit açığı 1.7 milyar TL çıktı. Sıkı maliye politikası istikrarın temel çapası olmaya devam ediyor. Küresel türbülansın ve Suriye krizinin etkilerini hafifletiyor.

Oynaklık ve denge

Türkiye’nin tarihi gerçeğidir. Ekonomik ve siyasi sorunlar anında döviz piyasasında gerginlik yaratır. Suriye krizi kuralı bozmadı. Ay sonunda döviz sepeti 2.40 TL’den döndü. Perşembe tekrar 2.41 TL’yi gördü. Haftayı 2.38 TL’den kapattı.

Bir bölümü olağan piyasa oynaklığıdır. Adı üstünde; dalgalı kur dalgalanır. Bir bölümü ise kurun denge düzeyindeki değişimi yansıtır. Yani dalgaların merkezi değişir. İçerdiği eğilimi yakalamak zordur.

Küresel konjonktürün yeni aşaması TL’nin denge değerinde kalıcı bir artış gerektirdiği genelde kabul görüyor. Bilinmeyen yeni dengenin nerede oluşacağıdır. Düzeltme sürecinin maliyeti açısından da önemlidir.

Ortalama yükseldi

Soruyu daha net soralım. Ortalama kur hangi düzeye oturacak? Yaz başında döviz sepeti için (0.5 $ + 0.5 Euro) 2.10 TL ile 2.20 TL arasında kararsız kaldım. Ekonomi yönetimine bağlıdır dedim.

Son gelişmeler bu düzeyin aşıldığını gösteriyor. Merkez Bankası da yeşil ışık yakıyor. Ortalama sepet kurda 2.30 TL’nin üstü ihtimali güçlendi. Örneğin dolar 2.00 TL ve euro 2.60 TL civarında istikrar kazanabilir. Şu anda makul duruyor.

Sepet kurun 2009’dan bu yana aylık ve yıllık ortalamaları grafikte izleniyor. Olayın reel kur boyutunu ayrıca ele alacağım.

Döviz kuru nereye gidiyor

DİĞER YENİ YAZILAR