Sezonu açıyorum

Haberin Devamı

Anlaşılan bu yıl leyleği havada görmüşüm. Seyahati bol bir yazdı. İstanbul dışında normalden daha uzun kaldım. Neyse, tilki misali, dün kürkçü dükkânına döndüm. Bilgi Üniversitesi’nde bilgisayarın önüne oturdum. Yeni sezonu açtım.

Yazmadığım iki hafta ekonomide heyecanlı geçti. Sanki bensiz piyasalar yolunu şaşırıyor! İlk kez olmuyor. Geçmişte de başıma gelmişti. Korelasyonun nedensellik içermediğine örnektir. Sadece rastlantıdır.

Zor bir dönem

Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur. Sonbaharın içeride ve dışarıda hareketli geçeceği kesindir. Türkiye için özellikle Suriye ve Mısır’daki gelişmeler kritiktir. Çok ciddi siyasi belirsizlik kaynağıdır.

Dünya ekonomisi de kritik bir dönemece girdi. Küresel konjonktürün kırılma noktası diyebiliriz. Krize karşı mali piyasaları likiditeye boğma olanağı sonuna kadar kullanıldı. Ama bir sınırı olduğu biliniyordu. O gün nihayet geldi.

Geri planda dünyayı küresel krize götüren reel dengesizlikler yatıyor. Düzeltmenin acılı ve sancılı geçeceğini baştan beri söylüyorum. Bu süreçte umulmadık yan etkilerin belirmesine şaşırmamak gerekiyor. Sürprizlere hazır olmalıyız.

Dolar 2 TL’yi geçince

Küresel mali türbülans Türkiye’ye döviz kuru üzerinden yansıdı. Arşive baktım. Kavramı son 2006’da kullanmışım. Ondan önce sık geçerdi. Uçağın hava boşluğunda sallanmasına denir. Tam uyuyor.

2013 tahminlerimi hatırlatırım. Yıl sonunda doları 2 TL öngörmüştüm. TL’nin bu yıl değer kaybetmesini beklediğim anlamına geliyordu. Diğer tahminlerin çok üzerinde idi. Gidişat beni haklı çıkardı.

Nitekim döviz sepeti geçen hafta 2.40 TL’yi gördü. Tarihi rekordur. Ama orada tutunamadı. Üstelik Merkez Bankası faiz artışına yanaşmadığı hâlde... Heyecan veren bir gelişmedir. Ayrıntısına gireceğim.

DİĞER YENİ YAZILAR