İkinci çeyrekte sanayi üretimi

Haberin Devamı

İslam ve demokrasi üzerine yazdıklarımın ilgi çektiğini gördüm. Farklı çevrelerden destek ve eleştiriler aldım. O arada ‘İktisadın dışına neden çıkıyorsun diyen’ de oldu. Ama devam etmek istiyorum.

Mali piyasalar haftaya olumlu bir havada başladı. BİST yükseldi. Döviz kuru biraz gevşedi. Son baktığımda sepet 2.24 TL’nin altına gerilemişti. Gösterge tahvil faizi de yüzde 8,7’ye indi. Asayiş berkemal diyebiliriz.

Canlanma işaretleri

Haziran sanayi üretimi TÜİK tarafından yayınlandı. Piyasa toplam sanayi üretiminde geçen yıla göre yüzde 2,1 artış öngörüyordu. Gerçekleşme yüzde 3 oldu. İmalat sanayii üretimi ise yüzde 3,9 arttı. İkisi de geçen yılın üzerindedir.

Takvim etkisi temizlenince eğilim güçleniyor. Toplam sanayide artış yüzde 4,2’ye, imalat sanayiinde yüzde 5,4’e yükseliyor. Sanayinin haziranda yaşanan siyasi gerginlikten fazla etkilenmediği anlaşılıyor.

Mevsim ve takvim etkisi arındırılmış veriler de aynı eğilime işaret ediyor. Mayısa göre hem toplamda hem imalat sanayiinde yüzde 1,4 artış var. Yıl başından bu yana arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın üzerinde seyrediyor.

İkinci çeyrekte büyüme

İmalat sanayii milli gelirin en kritik bileşkenidir. Artık geleneksel hâle geldi. Çeyrek sanayi üretiminden hareketle milli gelir tahmini yapıyoruz. Geçmişte genellikle tuttuğunu hatırlatalım.

İkinci çeyrekte geçen yıla göre imalat sanayii yüzde 2,7 arttı. İlk çeyrekte bu sayı yüzde 1,5’tu. Milli gelir de yüzde 1,4 artmıştı. Yani ikinci çeyrekte büyümenin yüzde 2,5 civarında gelmesini bekliyorum.

Yıllık büyüme için anlamı nedir? Daha önce de yazdım. Ocakta yüzde 3,8 öngördüm. Yaz başında aşağı yönlü risklere dikkat çektim. İkinci yarıda iç ve dış talebin gidişatı özel önem kazandı. Şu anda yüzde 3,5’un altı daha makul duruyor.

DİĞER YENİ YAZILAR