Enflasyon raporu

Haberin Devamı

Haziran dış ticareti yayınlandı. Piyasa dış ticaret açığını 10 milyar dolar bekliyordu. 8.6 milyar dolar çıktı. Altın ithalatı 2.1 milyar dolarla yeni rekor kırdı. İlk yarıda dış açığın ayrıntısına ayrı bir yazı ile gireceğim.

Yarın Temmuz enflasyonu açıklanıyor. Geçen ay mevsim ortalamasının üzerinde artan gıda fiyatlarında düzeltme olsa bile kur etkisi eksiye geçmesini engelleyebilir. Yani yıllık yüzde 9’a yaklaşabilir.

Kapsamlı bir rapor

Başkan Başçı hafta ortasında yılın üçüncü Enflasyon Raporunu kamuoyuna sundu. Ayrıntıları medyada işlendi. Para politikasının temel metnidir. Ekonomi yönetiminin konjonktür analizini yansıtıyor.

Raporların kalitesi her geçen gün artıyor. Merkez Bankası araştırma bölümünü kutluyorum. Yurt dışında iyi üniversitelerden doktoralı gençlerle güçlü bir kadro kuruldu. Sonuçları görülmeye başladı.

Önemli konular için özel “kutular” açılıyor. Bu raporda iktisat politikasının önemli bazı alanlarında teknik analizlere ağırlık verilmiş. İktisatçılara zengin malzeme sağlıyor. Meraklılara mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum.

‘Ilımlı iyimser’ senaryo

Rapor iç ve dış konjonktürdeki belirsizlikleri vurguluyor. Yılın ikinci yarısı için çizilen senaryoya genelde “tedbirli iyimser” diyebiliriz. Bunu uygulanan para ve maliye politikası bileşiminin sağladığını düşünüyor.

2013 için enflasyonda yukarı, büyümede aşağı yönlü revizyon yapıyor. Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.2’ye çıkıyor. Makul duruyor. Çıktı açığındaki artıştan büyümeyi yüzde 3.5 öngördüğü anlaşılıyor. Ben daha karamsarım.

Ya döviz kuru ve faizler? Kuru baskılama arzusu görülmüyor. Ama kur oynaklığına izin vermeyeceğini hatırlatıyor. Yakın gelecekte gösterge faiz artışına yeşil ışık yakmıyor. ‘Faiz koridorunu kullanırım’ diyor. Velhasıl mevcut politikayı sürdüreceğini açıklıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR