Altın fiyatı ne olur?

Haberin Devamı

Mart dış ticareti bugün yayınlanıyor. CNBC-e anketine göre piyasa dış ticaret açığını 8.3 milyar dolar öngörüyor. İhracat geçen yılla aynı kalıyor. İthalat 1 milyar dolar artıyor. Makul duruyor. Altın ticareti gene hesapları karıştırabilir.

Yılın ikinci Enflasyon Raporu bugün açıklanıyor. Para politikasının temel belgesidir. Merkez Bankası’nın konjonktür analiz ve tahminlerini yansıtır. Adına aldanmayın. Reel ekonomiyi, dış dengeyi ve finans kesimini de kapsıyor.

2013’te enflasyon cephesinde bir sorun gözükmüyor. Ama büyüme konusunda şu ana kadar gelen işaretler pek net değil. Arzulananın altında kalma ihtimali var. Merkez Bankası’nın senaryosu merakla bekleniyor.

Neden altın?

Yıllar boyunca vatandaş iktisatçı görünce öncelikle döviz kurunu sordu. Çünkü döviz bir yatırım ve spekülasyon aracı olarak kullanılıyordu. Son dönemde ise yerini altın fiyatları aldı. Dövizin tahtını altına bıraktığı anlaşılıyor.

Altın fiyatını kullanım amaçlı talep (takı, süs vs.) etkilemez. Belirleyici unsur varlık olarak altın tutma arzusudur. Üstelik faiz, temettü vs. getirisi yoktur. Cevaplanması gereken soru varlık talebinin nedenleridir.

Altın daima en likit varlıktır. İstediğiniz anda satarsınız. Ancak nakit para ve kamu tahvilleri de öyledir. Ama altının kritik bir özelliği vardır. Fizik varlıktır. Enflasyondan muaftır. Yani devlet tarafından aşındırılamaz.

Doların geri dönüşü

Lafı uzatmayalım. Altın talebi ile paranın değer kaybı beklentisi bire bir ilişkilidir. Küresel düzeyde söz konusu olan dolardır. Yani altın almak bahse girmektir. ABD’nin doların değerini korumaktan vazgeçeceğine oynamaktır.

Dört yıl önce sordum: “Doların sonu mu?” (14/6/09). Hem Fed para basıyor, hem bütçe rekor açık veriyordu. ABD’nin kamu borcu patlamıştı. Dolar enflasyonunu kaçınılmaz gören iktisatçı da çoktu.

Öyle olmadı. Enflasyon yükselmedi. Fed para basmayı sürdürdü ama bütçe sıkıldı. Doların üzerindeki tehlike bulutları dağıldı. Bu anlamda dolar geri döndü. Altın fiyatı düşüşe geçti. Yani altıncılar bahsi kaybetti.

Doların dünya parası olduğunu lütfen unutmayın. Statükoyu bozmak ABD’nin çıkarına mıdır? Ben hayır diyorum. Para da karar da sizin elbette...

DİĞER YENİ YAZILAR