Araçlar nerede?

Haberin Devamı

Mali piyasalar deprem şokunu atlatmaya çalışıyor. Dün Tokyo borsası kaybının bir bölümünü geri aldı. Petrol ve altın fiyatlarında düşüş daha kalıcı olabilir. Bu arada TL üzerindeki değerlenme baskısı hafiflettiği görülüyor.

Deprem ilgimi çeken iki konuyu gündeme getirdi. Bir: Doğal afetin yol açtığı zarar nasıl hesaplanır? İktisatta akım (gelir) ve stok (servet) ayırımı sık sık gözden kaçar. İki: Nükleer enerjinin getirisi götürüsünden fazla mı? Zor bir karardır.

Maliye Bakanlığı şubat bütçe sonuçlarını açıkladı. Bütçe iki ayda 2 milyar TL fazla verdi. Geçen yılın 5.3 milyar TL açığına kıyasla 7 milyar TL düzelme anlamına geliyor.
Gelirler yüzde 22, faiz dışı giderler yüzde 5 arttı. Bütçe disiplini sürüyor.

TÜİK aralık (ekim-ocak dönemi) istihdam verilerini yayınladı. İyi haber: Mevsim etkisi arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11’e geriledi. Bilmece: Tarım istihdamında hızlı artış sürüyor.

Merkez Bankası yeni para politikası ile çıkan döviz miktarına açıklama getirdi. Çıkış: Bankaların bilanço-dışı yabancı para pozisyonu 11.5 milyar dolar ve borsa 2 milyar dolar. Giriş: tahvile 7.2 milyar dolar. Bana makul geldi.

Araç zengini iller

Geçen yazıda 2010 sonunda araç stoğuna baktık. Beş kişiye bir araç, on kişiye bir otomobil düştüğünü gördük. Kamyonet kategorisinin özelliklerine değindik. Akla hemen bir soru geliyor. Bu oranlar bölgeler arasında nasıl dağılıyor?

Hemen araç ve nüfusun illere dağılımına baktım. Önce illerde 100 kişiye düşen aracı buldum. Sonra sıraladım.

Otomobil, kamyonet, motosiklet ve otomobil artı kamyonet için tekrarladım. Sonuç ilginç çıkınca okuyucularımla paylaşmaya karar verdim.

Toplam araç sayısı ile başlayalım. İlk onda beklenmedik iller var. Beklenenler ise yok. Zirvede Muğla yer alıyor:

39 araç. Onu Burdur, Antalya, Çanakkale, Manisa, Aydın, Denizli, Karaman ve Bolu (28.2 araç) izliyor.Sıkı durun: İstanbul 31’inci.

Ya otomobil? Altı il ilk ondan düşüyor. Zirve Ankara’nın: 19.4 otomobil. Onu Muğla, Antalya, Burdur, İstanbul (5’inci), Eskişehir, İzmir, Denizli, Kayseri ve Karabük (11.9 otomobil) izliyor.

Son olarak otomobil artı kamyonete bakalım. Karabük çıkıyor, Bolu giriyor. Zirve gene Ankara’nın: 23 araç. Onu Antalya, Muğla, İstanbul (4’üncü), İzmir, Burdur, Eskişehir, Denizli, Bolu ve Kayseri (15.1 araç) izliyor.

“Olağan şüpheliler”

Sıralamanın en altındaki on il “olağan şüphelilerden” oluşuyor. Yedi il karşılaştırdığımız üç kategoride de var:

Hakkari, Bingöl, Şırnak, Siirt, Bitlis, Ağrı, Muş. Bunlar dışında Batman, Diyarbakır, Mardin ve Ardahan bir ya da iki kategoride son ona dahil oluyor.

Yazıyı en alttaki illerle bitirelim. Araçta 3.7 ile Hakkari, otomobilde 0.8 ile Şırnak var. Diğer dokuz ilin sayıları bunların biraz üzerinde çıkıyor. Sonuçlar böyledir. Ayrıca tefsir etmeye gerek görmüyorum.

Bilginize...

DİĞER YENİ YAZILAR