Gazete Vatan Logo

Arzdan gelen parayla daha da ‘akıl’lanacak

İkincil halka arzından 3.3 milyar liralık bir gelir bekleyen Aselsan bu paranın yüzde 40’ını yapay zekaya ayıracak. Şirket yaklaşık 1.2 milyar liralık yatırımla yüz tanıma, kimlik ve veri analizi gibi alanlarda yeni çalışmalar yapacak

Arzdan gelen parayla daha da ‘akıl’lanacak

1975 yılından bu yana askeri teknolojiler alanında faaliyetlerini sürdüren Aselsan, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde ikincil halka arz için talep toplayacak. Şirket, 1 milyar TL olan ödenmiş sermayesini 1 milyar 140 milyon TL’ye çıkaracak. Yüzde 84.58’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olan Aselsan’ın halihazırda yüzde 15.3 olan halka açıklık oranını bu bedelli sermaye artışı sonrası yüzde 25.70’e yükselecek. Yeni paylar, 1 lotu (1 lira nominal) 21.35-26 lira fiyat aralığında talep toplanmak suretiyle halka arz edilecek. Ortalama fiyat 23.68 lira olacak.

1.2 milyar ayıracak

Aselsan’ın halka arzından 2.9 ila 3.6 milyar lira arasında ortalama 3.3 milyar liralık bir gelir beklediklerini ifade eden Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Buradan sağlanacak gelirin yüzde 40’ını yani yaklaşık 1.2 milyar liralık kısmını yapay zeka çalışmalarımız için kullanacağız. Bu hem sivil alanda hem askeri alanda olacak. Özellikle sivil alanda kentlerin güvenliğinin sağlanması, yüz tanıma ve kimlik analizi alanında yeni yatırımlar yapacağız. Yüzde 30’luk kısım ile yurt içinde ve yurt dışında yeni şirketler alacağız. Yüzde 20’yi Ar-Ge çalışmaları için yüzde 10’luk bölümü de işletme sermayesi olarak kullanacağız” şeklinde konuştu. Görgün, yakın zamanda Quantum Computing, bulut teknolojileri ve akıllı sistemler için yeni yatırımlar yapacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Habersiz izliyoruz

Dünyada gelişen teknolojileri göz ardı etmek istemediklerini belirten Görgün, “Kuzey Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyada ilgilendiğimiz çok sayıda şirket var. Bunlardan bazılarını satın alıp o bölgedeki lokalleşmemizi kuvvetlendireceğiz. Uzun süredir bazı şirketleri izliyoruz ama onları izlediklerimizden haberleri yok” dedi.

Ciroda hedef % 30

2017’de 5.36 milyar TL ciro yapan Aselsan’ın net kârı 1.39 milyar lira oldu. Şirket 2017’de 215 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken 5 yılda bunun 1 milyar dolara çıkması bekleniyor. Ayrıca şirket 2018 cirosunda yüzde 30’luk artış hedefliyor. 2017’de iş hacmi 6.8 milyar dolar olan Aselsan’ın 2022’ye kadar imzalanmış 7.5 milyar dolarlık sözleşmesi bulunuyor.

Haberin Devamı

AĞIRLIK YERLİDE

Arz için ayrılan payları yüzde 60 yerli, yüzde 40 oranında yabancı yatırımcılara açtıklarını belirten Haluk Görgün, kurumsal ve bireysel yatırımcılar arasında da bir ayrım göstermeden yüzde 30 yüzde 30 bir paylaşım yaptıklarını söyledi. Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arz süreci için 2017’de karar alınmıştı. Aynı döneme denk gelen halka arzlarda bazı ertelemeler oldu ancak bizim için aynı durumun yaşanacağını sanmıyorum. İlk olarak 17 Mayıs’ta yerli kurumsallarla görüştük. 19 Mayıs’ta da roadshow toplantılarına başladık. 8 günde 23 oturumda BAE, İngiltere, Katar ve ABD’de 33 kurumsal yatırımcı ile görüştük. Polanya, Almanya ve İsviçre’den 15 kurumsal yatırımcıyla daha görüşeceğiz. Ayrıca Orta Doğu ve Uzak Doğu’dan da çok sayıda yatırımcı ilgisiyle karşı karşıyayız.”