Gazete Vatan Logo

Artısı ve eksisiyle yeni nesil TV platformları

Video akış servislerinin artmasıyla birlikte televizyon izleme anlayışı değişiyor. Türkiye’de de izlenen Apple TV ve Netflix gibi yeni platformlarla izleyiciler istediği içeriğe, istediği zaman, ulaşmanın tadını aldı...

Artısı ve eksisiyle yeni nesil TV platformları

Televizyonun gelecegi Apple TV

Apple TV ise başlı başına bir cazibe merkezi. 4’ncü nesil Apple TV bir televizyon kutusuyla yapabileceğiniz birçok şeyi içinde barındırıyor. Bir süredir kullandığım Apple TV’nin eksileri ve artıları ise söyle..

- Öncelikle şunu vurgulamakta fayda var, tüm yayınlar Ultra HD bu nedenle yayın kalitesi Türkiye’de hizmet veren tüm platformların bir tık üstünde. Ayrıca ses Dolby olarak yayınlandığı için Hi-Fi kalitesinde..

- Airplay üzerinden telefonunuz ya da tabletinizin internet tarayıcısından açtığınız bir film ya da dizi direkt olarak Apple TV üzerinden ekrana yansıyabiliyor. Bu bir çoğumuzun online dizi ve film siteleri üzerinden izlediklerini televizyonunuzun geniş ekranından izlemeniz demek.

- Mevcut uygulamalar arasında ilk dikkatimi çekenler YouTube, Yoga, TED, Asphalt 8 ve Periscope oldu.

Türk apps’ler henüz gelişmedi

- Apple hesabınızla bağlandığınız Apple TV’de tıpkı iPhone ya da iPad’inize uygulama yükler gibi aplikasyon yükleyebiliyorsunuz. Bu uygulamalar üzerinden de birçok farklı platforma ulaşıp yayınlarını izleyebiliyorsunuz. Örneğin yoga uygulamalarını indirip yoga yapmanız mümkün, ya da yemek kanallarından uygulamalarını kullanarak zengin ve farklı içerikleri izliyorsunuz. Çocuklar için birçok kanal var.. Bazı kanalların uygulamaları Türkiye’de kullanılmasa da zamanla bunların globalleşip Amerika dışındaki ülkelerden de izleneceği muhakkak.

Haberin Devamı

- Apple TV’nin alışılagelmiş televizyon kumandalarına hiç benzemeyen bir kumandası var. Her Apple ürünü gibi tasarım harikası, dokunmatik yüzeyi sayesinde mouse olarak kullanılıyor. Bu da sizi oyunları oynamanıza imkan veriyor.

Muadillerine oranla bir adım önde

- Lightning girişi bulunan Apple TV kumandası, bir önceki modelin aksine gücünü pillerden değil şarjdan alıyor.

- Fotoğraf ve videolarınız da akıllı telefonunuz üzerinden yine ekrana yansıtmak mümkün. Aile albümlerine TV’den bakmanın keyifli başka.

- Siri, Apple TV’ye adapte edilmiş. Ancak henüz Türkçe kullanılamaması ürünün en büyük eksiklerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

- Takdire şayan bir multimedya deneyimi sunan Apple TV’nin, piyasadaki muadillerine oranla bir adım önde olduğu ve ‘televizyonun geleceği’ mertebesine ulaştığı bir gerçek.

- Apple TV’ye özel uygulama geliştirmek mümkün. Özellikle yayıncılık alanında girişim yapmak isteyenler için önemli bir fırsat. Uydu yayınına gerek kalmadan yayınlarınızı kitlelere ulaştırabilirsiniz.

Sıradaki gelsin

Dünyada yayın yapan ama Türkiye’de henüz yayına başlamayan platformlar da var.

Amazon: Öde, izle sistemiyle film-dizi satın alınabiliyor kiralanabiliyor. 6 farklı ülkede faaliyette. Mozart in the Jungle, Transparent, Annedroids en favori yapımları.

Hulu: ABD ve Japonya’da başlayan servis, “Reklam da izle, bir şey ödeme” sistemiyle ilerliyor. İzleyici yaş ortalaması rakiplerine göre biraz daha yüksek. Televizyon dizilerinin yanında, film, klipler ve birçok video da bulmak mümkün. Oyun kutuları ve konsollar dahil tüm HD ekranlı platrformlardan izlenebiliyor.

HBO: İçerik üretmede Netflix onlarla aynı kafada. Aynı güçlü tarzda dizileri izleyenlere sunuyorlar. Onlar da stream işlerini geliştiriyor. HBO’nun en büyük rakibi ise ülkemizde servise açılan Netflix.

Haberin Devamı

Netflix’te görüntü iyi ama Türkçe altyazı yok

Netflix Türkiye’nin de bulunduğu 130 yeni ülkede yayına başladı. Öncelikle üye olur olmaz Netflix size hangi dizi ve filmleri seviyorsunuz diye üç seçenek soruyor, tarzınızı anladıktan sonra sizin ana sayfanızı oluşturuyor. Netflix kendi prodüksiyonu, başka hiçbir yasal zeminde, kanalda bulamayacağınız dizileri de yayınlıyor. House of Cards, Black Mirror, Sense 8, Bloodline, Marco Polo ve Narcos bu dizilerden bazıları… Ses ve görüntü kalitesi ise üst düzeyde. Bir önemli konu da RTÜK sansürünün olmadığı, reklama bağımlı olmayan bir yapı Netflix. Türkiye’deki kullanıcıların en çok merak ettiği konu olan altyazı konusunda ise Netflix’in önümüzdeki haftalarda “Türkçe altyazı” desteğini sunmaya başlaması bekleniyor. Anlaşılan Netflix’in Türkiye’de kullanıma açılmasıyla, Tivibu, Digiturk Play, D-Smart BLU ve Turkcell TV+ gibi güçlü yerel oyuncuların yer aldığı Türkiye internet TV yayıncılığı pazarı da oldukça hareketlenecek.

Haberin Devamı