Gazete Vatan Logo

Artık Türkiye'de üretiliyor

Aktif karbon artık Türkiye'de de üretilmeye başladı

Dünya ülkelerinin stratejik değerleri olarak bilinen maddeler arasındaki aktif karbon artık Türkiye'de de üretilmeye başladı.

Türk mucit Faruk Durukan tarafından üretilmeye başlanılan "Aktif Karbon" sayesinde ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacak ve Türkiye stratejik bir değere sahip olacak.

Balıkesir Üniversitesi'nden bilim adamları ve TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile ortak bir çalışma içine giren, Türkiye'nin yakından tanıdığı ve "Türk mucit" olarak bilinen Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Faruk Durukan, yıllardır yurt dışından ithal edilen stratejik öneme sahip "Aktif Karbon"u üretmeyi başardı. TARİŞ'in Burhaniye kooperatifi zeytin ve zeytinyağı tesislerinde ülkenin en iyi zeytin pirinasının (zeytin çekirdeği) çıktığını tespit eden Faruk Durukan, tesisten aldığı pirinaların üzerinde laboratuar çalışmaları yaptı ve Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu'ndaki Zeytincilik Enstitüsü'nden destek aldı. Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ve ekibi ile birlikte pirinalardan Aktif Karbon üretmeyi başaran Faruk Durukan, zeytin kara suyuna bulduğu çözümün ardından yine ülke adına büyük bir başarıya imza attı.

Dünyanın en kaliteli Aktif Karbonu'nun zeytin çekirdeğinde bulunduğunu ve zeytin üretimi bakımından Türkiye'nin dünya üzerinde büyük rol oynadığını vurgulayan Türk mucit Durukan, "Dünyada Aktif Karbon üreten ülke 5 - 6 taneyi geçmiyor. En kaliteli Aktif Karbon zeytin çekirdeğinden, Hindistan cevizi kabuğundan ve ceviz kabuğundan elde edilebiliyor. Bunun nedeni malzemenin selilozlarının sert olması, kaliteli Aktif Karbon yapılmasına yardımcı olur. Dünya ve ülkemize gelen Aktif Karbon'un tonu 4 bin ve 5 bin YTL arasında değişiyor. Oysa bunun maliyetine bakıldığında ve ülkemizde üretildiğinde tonu 300 YTL'yi geçmiyor. Kullanım alanları ise hastanelerdeki dezenfektan amaçlı steril cihazlarında, içme sularında anti bakteriyel amaçlı olarak su aratıcı sistemlerde ve en önemlisi de, silahlı kuvvetler ile polis ve benzeri kurumlardaki gaz maskelerinde kullanılarak zehirli gazlardan savaş zamanı kullanmak amacı ile stratejik bir malzemedir. Gelişmiş ülkeler, diğer ülkelere yaptığı ambargo uygulamalarında ilk önce Aktif Karbon satmayı durdurur. Bu nedenle Aktif Karbon'un ülkemizde üretimi çok önemli bir konudur ve ülkemizin yıllık Aktif Karbon tüketimi milyonlarca tonu bulmaktadır. Aktif Karbon'u artık biz de kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz. Hem de en kaliteli biçimde" diye konuştu.

Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ise, Faruk Durukan'ın bir çok alanda çığır açan, Türkiye'deki araştırmalara ışık olan araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek olduklarını söyleyerek, "Faruk Durukan'ın Aktif Karbon üretimi üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalara laboratuarımızı açarak destek sağladık. TARİŞ'in de destekleri ile yapılan çalışmalar sonuç verdi ve Aktif Karbon üretimi gerçekleşti. Artık Türkiye Aktif Karbon'u ithal olarak yurt dışından temin etmeyecek ve kendimiz çok düşük maliyet ile üretebileceğiz. Hatta bu üretim ilerleyen zamanlarda yurt dışına ithalatlara kadar gidebilir. Ülkemiz için büyük bir kazanç sağlanmış olacaktır" dedi.

Haberin Devamı