Gazete Vatan Logo

Artık seçimler böyle yapılacak!

4 partiden sürpriz anlaşma!

YENİ anayasanın “Yasama” bölümünün yazım çalışmalarında “Başkanlık Sistemi mi, parlamenter sistemle devam mı?” konusunda anlaşma sağlayamayan partiler, dün sürpriz bir uzlaşmaya imza attı.

Uzlaşma yazım alt komisyonu dün MHP’li Faruk Bal başkanlığında toplandı. Toplantıda “TBMM’nin oluşumu ve milletin temsili” başlıklı maddenin müzakereleri yapıldı. TBMM’nin üye sayısının 550 olarak korunması benimsenirken, CHP’nin önerdiği 100 ülke milletvekilliği talebi de sürpriz biçimde 4 partinin anlaşmasıyla kabul edildi.

Maddenin 550 milletvekilinden 450’sinin mevcutta olduğu gibi nisbi temsil sistemiyle seçilmesi benimsenirken, 100 ülke milletvekilinin nasıl seçileceği konusunda partiler arasında görüş ayrılığı çıktı.

AK Parti “Anayasa’ya 100 ülke milletvekilini yazmakla yetinelim, bunların seçimi konusunu kanuna bırakalım” derken, CHP ise “Ülke milletvekilleri aynı oyla seçilirse yüzde 47 alan parti 100 milletvekilinin de 47’sini alır. 100 Milletvekilinin ayrı oyla seçilmesi sistemi benimsenirse vatandaşın farklı seçim yapma hakkı olur” diyerek 100 ülke milletvekilinin “ayrı oyla” seçilmesini önerdi.

Ancak MHP ve AK Parti bu öneriye sıcak bakmadı. Bunun üzerine konunun müzakeresinin sürdürülmesine karar verildi.

Haberin Devamı